Hoppa till huvudinnehåll

"Rent pedagogiskt behövs ett större utrymme" - storleken på den planerade gymnastiksalen till skolcentret i Pargas väcker diskussion

Sarlinska skolan med sin gymanstiksal.
Maj Björk tycker att den nya gymnastiksalen bör vara minst lika stor som den som finns i Sarlinska skolan just nu. Sarlinska skolan med sin gymanstiksal. Bild: Linus Hoffman/Yle Pargas,Gymnastiksal,Pargas skolcenter

Storleken på den nya gymnastiksalen som planeras till skolcentret i Pargas väcker diskussion, och många oroar sig för att den blivande salen blir för liten.

Maj Björk, ordförande för bildningssektorn i Pargas, har deltagit i planeringen av det nya skolcentret sen planeringen började.

- Det har varit spännande och jag tycker att skolcentret är en fin sak. Men jag har flera gånger fört fram att gymnastiksalen är för liten. Det behövs en sal som motsvarar storleken på den sal som vi nu har i Sarlinska skolan, säger Björk.

Björk kan inte säga vad det beror på att inget gjorts trots att hon flera gånger fört fram att den planerade gymnastiksalen är för liten. Även de utlåtanden som begärts har alla varit av samma åsikt, att det behövs en större gymnastiksal än den på 320 kvadratmeter som har planerats.

"Rent pedagogiskt behövs ett större utrymme"

Björk har själv jobbat som gymnastiklärare i Sarlinska skolan i 37 år och även om hon numera är pensionär, så vet hon att gymnastikundervisning kräver tillräckligt med utrymme.

- Vi har ganska stora grupper i ämnet gymnastik, så redan av säkerhetsskäl behövs det plats för alla att röra på sig. En för liten gymnastiksal begränsar också vad man kan ha på programmet, så rent pedagogiskt behövs ett större utrymme, säger Björk.

Tanken är nu att SFP ska förhandla fram ett förslag till fullmäktige på hur gymnastiksalen storlek kunde åtgärdas.

En äldre dam med glasögon ser in i kameran.
Maj Björk jobbade 37 år som gymnastiklärare. En äldre dam med glasögon ser in i kameran. Bild: Yle/Pontus Nyqvist stadsfullmäktige,Pargas,Maj Björk

"Gymnastiksalen kunde byggas som ett separat projekt"

Tomas Björkroth, ordförande för SFP:s Väståboländska kommunorganisation och Conny Granqvist, ordförande för SFP:s lokalavdelning i Pargas, tycker att man istället för att förstora den planerade gymnastiksalen kunde göra gymnastiksalen till ett helt eget projekt.

- Vi skulle gärna se att gymnastiksalen skulle vara ett separat projekt av två olika anledningar. Som ett separat bygge skulle den tidsmässigt kunna bli färdig lite tidigare än om det är knuten till skolcenterbygget. Och om det är ett separat projekt kan man också söka statsunderstöd för byggandet av hallen och då skulle det totalt sett bli ett billigare projekt för Pargas, säger Björkroth.

Om hallen skulle bli ett eget projekt kunde den placeras mellan Malms skola och det nya skolcentret. Björkroth tycker att Pargas stad borde ansvara för att hallen ska byggas och även ansvara för finansieringen.

Porträtt på en medelålders man med glasögon
Tomas Björkroth skulle gärna se att gymnastiksalen förverkligas som ett eget projekt. Porträtt på en medelålders man med glasögon Bild: Amanda Vikman/Yle Axxell,axxell brusaby

Kostnadsmässigt ingen större skillnad med ett separat projekt

Skolcentret beräknas kosta nästan 18,7 miljoner euro. Hur mycket skulle den här lösningen öka kostnaderna för staden?

- Totalt sett tror jag inte att det kostnadsmässigt är någon avgörande skillnad om salen byggs i samband med skolcentret eller som ett separat projekt. Vi ska inte heller glömma bort de inkomster som tredje sektorns användare av hallen kan hämta till staden, om staden står som ägare för hallen, säger Björkroth.

Även Björk tycker att förslaget om ett separat projekt är intressant.

- Det är ett bra alternativ det också. Det enda jag ser som en risk är att salsbygget skjuts upp om det inte byggs samtidigt som skolan byggs. Men förslaget är bra och är värt att undersöka, säger Björk.

"Vi ska göra vårt bästa för att få projektet i mål"

På tisdag kväll fattar Pargas stadsfullmäktige beslut om budgeten för nästa år och då kommer SFP att presentera ett förslag för fullmäktige. Björk är hoppfull om att fullmäktige tillsammans ska komma fram till en bra lösning.

- Vi ska göra vårt bästa för att få projektet i mål. I övrigt tycker jag att vi gör en väldigt spännande sak när vi bygger upp ett projekt med fem skolor och två språk, det är ganska unikt i hela landet. Det här kan också locka nya invånare till Pargas, säger Björk.

Planen är att man i början av nästa år ska söka bygglov för skolcentret. Offertförfrågningarna sänds ut under våren 2021 och själva byggnadsarbetet inleds i augusti nästa år. Skolcentret ska vara klart hösten 2023.

Läs också