Hoppa till huvudinnehåll

Futsalherrarna snöpligt nära sensation – Finland var två mål från VM, lagkaptenen Panu Autio rörd efter att drömmen dog: "Vår chans var nu"

Besvikelsen efter slutsignal var stor – de finländska futsalherrarna trodde verkligen på att man skulle klara Serbien, det sista hindret framför en historisk VM-plats. Men 5–5 i returmötet räckte inte för Finland, som blev utslagna med två måls marginal.

Den här hösten har finländsk futsal nått nya höjder.

Herrlandslaget tog sig sensationellt vidare från VM-kvalet till playoff. En av Europas sex platser till mästerskapet i Litauen nästa höst skulle gå till antingen Finland eller Serbien.

Inför onsdagens returmöte i Vanda var det en liten fördel för Serbien, tack vare en 1–0-seger för en dryg månad sedan.

Om den matchen var en ganska så tillbakadragen tillställning, så blev det betydligt mer böljande spel i kvällens returmöte.

I starten chockades Finland av gästerna, som fick anfalla med två mot noll. Marko Prsic, målskytt också i det första mötet, gjorde inga misstag då han fick avsluta i tom bur.

Chockstart

Finland spelade ändå piggt. Man pressade hårt, skapade chanser och lät inte serberna få stora ytor.

– De fick göra ett ofattbart öppningsmål trots en stark start av oss. Då visste vi att vi måste vara redo för kaos och ta mer risker, säger lagkaptenen Panu Autio.

Och Finland bjöd upp till dans. Efter fyra minuters spel kom kvitteringen, då Tuukka Pikkarainen tryckte in returen på Sergei Korsunovs frispark, vilket var Pikkarainens första landslagsmål. Sex minuter senare förde just Autio upp Finland i ledning med en låg frispark – hans 92:a mål i landslaget.

En usel finländsk passning ledde till att Jovan Lazarevic fick kvittera strax senare, efter en serbisk timeout. Före paus gick Finland ännu upp i ledning, tack vare Petri Grönholms första landslagsmål.

Petri Grönholm firar mål med lagkamrater runt sig.
Petri Grönholm förde Finland i 3–2-ledning. Petri Grönholm firar mål med lagkamrater runt sig. Bild: Lehtikuva futsal,Petri Grönholm

"En väldigt lång resa"

3–2-ledningen betydde att Finland inför den andra halvleken var ett mål från en VM-plats. Men Lazarevic var svårhanterad för finländarna, och tio minuter in den andra halvleken hade han med ytterligare två mål fört Serbien i 4–3-ledning och ytterst nära en mästerskapsplats.

– I de kritiska stunderna var de mer effektiva och kyliga. Jag hade själv också kunnat göra fler mål, påpekar Autio självkritiskt.

Autio stod för ett till mål i matchen, med åtta minuter kvar då Finland jagade fullträffar med flygande målvakt. På grund av bortamålsregeln behövde Finland vinna med två mål, och därför var Milos Stojkovics 5–4-mål med tre minuter kvar en riktig kalldusch.

Jukka Kytöläs 5–5-kvittering på slutet var en klen tröst. Panu Autio var rörd efter slutsignalen.

– Det har varit en väldigt lång resa hit. Jag är jättestolt över vad vi åstadkommit. Det är inte lätt att analysera något ännu, men vi hade all världens chans att vinna med två mål i dag.

– Vi skapade gott om chanser och gjorde det trångt för dem, men vi släppte in för många mål.

Panu Autio skjuter ett skott bredvid en serbisk motståndare.
Panu Autio gjorde sina landslagsmål nummer 92 och 93 i matchen. Panu Autio skjuter ett skott bredvid en serbisk motståndare. Bild: Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press Panu Autio,futsal,finlands herrlandslag i futsal

Bland de åtta bästa i Europa

Enligt lagkaptenen gjorde man tillräckligt med mål i matchen.

– Vi lyckades göra fem i dag, det borde räcka med en normal försvarsinsats av oss.

En sådan här chans får man inte ofta, vet Autio.

– Klart man är besviken. Vi trodde hårt på oss och hade en fin möjlighet, det här laget får knappast en sådan här VM-chans igen, och det får inte jag själv heller. Den chansen var nu och vi hade det i egna händer.

Under hösten bevisade Finland att man tillhör den europeiska futsaleliten.

– Vi är jättetacksamma för vad vi fått vara med om och hur vi utvecklats. Vi är bland de åtta bästa i Europa och det är vi förstås nöjda med.

I januari väntar EM-kval för Finland. Förutom Serbien och värdlandet Litauen representeras Europa av Kazakstan, Portugal, Ryssland och Spanien i höstens VM.

Resultat, VM-playoff, returmöte:

Finland–Serbien 5–5 (3–2)
1.11 Marko Prsic 0–1
3.19 Tuukka Pikkarainen 1–1
10.02 Panu Autio 2–1
11.10 Jovan Lazarevic 2–2
14.03 Petri Grönholm 3–2
23.28 Lazarevic 3–3
28.25 Lazarevic 3–4
31.28 Autio 4–4
36.32 Milos Stojkovic 4–5
38.50 Jukka Kytölä 5–5

Serbien till VM med 6–5 totalt.