Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan Åboborna coronatesta sig i Finlands första coronabuss

På tisdagen började Finlands första coronabuss trafikera Åbos gator. Invånarna kan besöka bussen för att testa sig för corona utan tidsbokning eller remiss. I bussen delar man även ut information om coronaviruset på flera olika språk.

Provtagningen sker inne i bussen, och bussen har öppet alla vardagar oberoende av väder. Målet är att enligt behov kunna flytta provtagningen till olika delar av Åbo.

Heidi Alho som jobbar med och ta Covid-19 Provtagning
Bussen har byggts om för att kunna användas som provtagningsstation. Heidi Alho som jobbar med och ta Covid-19 Provtagning Bild: Arash Matin / Yle corona,coronavirus,buss,Åbo,Covid-19-provtagning,COVID-19,Heidi Alho

Coronabussen är resultatet av ett samarbete mellan Åbo stad och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Jutta Peltoniemi, som leder arbetet med smittsamma sjukdomar i Åbo, berättar att många Åbobor har hört av sig och frågat ifall det skulle gå att göra coronaprovtagningen snabbare och mer tillgänglig, också för de som inte bor nära en provtagningsstation.

- Laboratoriet kom på idén med en mobil teststation. Så föddes alltså idén med en coronabekämpningsbuss, säger Peltoniemi.

Coronabekämpningsbuss
Till en början kommer bussen att besöka stadsdelarna Perno och Hallis. Coronabekämpningsbuss Bild: Arash Matin / Yle corona,coronavirus,buss,Åbo,Covid-19-provtagning,COVID-19,coronabekämpningsbuss

Peltoniemi säger att bussen kommer att underlätta arbetet vid de övriga teststationerna, eftersom det nu kommer att gå snabbare att komma och testa sig, utan vare sig tidsbokning eller goda kunskaper i finska.

- Jag hoppas att så många Åbobor som möjligt kommer att hitta till bussen. Vi kommer att följa med hur väl den planerade rutten och tidtabellen fungerar och avgöra senare ifall den behöver ändras.

Coronabekämpningsbuss
Bussen är ett samarbete mellan sjukvårdsdistriktet och Åbo stad. Coronabekämpningsbuss Bild: Arash Matin / Yle corona,coronavirus,buss,Åbo,Covid-19-provtagning,COVID-19,coronabekämpningsbuss

Bussen står parkerad alla vardagar i Hallis utanför Huudi (Gregorius IX:s väg 8) kl. 9–11, och på sandplanen mittemot servicecentret Höveli i Perno (Hyrköisvägen 26) kl. 12–14. Ingen tidsbokning behövs och laboratorieremissen skrivs på plats.

Läs också