Hoppa till huvudinnehåll

Ungern och Polen kompromissar kanske i rättsstatskonflikten med EU

Mateusz Morawiecki och Viktor Orbán i Budapest 26.11.2020
Polens och Ungerns premiärministrar Mateusz Morawiecki och Viktor Orbán i Budapest 26.11.2020 Mateusz Morawiecki och Viktor Orbán i Budapest 26.11.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Polen,Ungern,Viktor Orbán,Mateusz Morawiecki

Den konflikt inom EU som gäller rättsstaten ser ut att kunna lösas genom en kompromiss. Ungern och Polen har hittills satt sig på tvären men ser nu ut att gå med på en lösning som kan få ett slut på budgetbråket.

Polen och Ungern har inte hittills gått med på att binda EU-budgeten till den så kallade rättsstatsprincipen vilket de övriga EU-länderna anser är grundläggande och ett villkor för att budgetmedel ska delas ut mellan medlemsländerna.

Konkret betyder det att länder där de rättsliga och demokratiska principerna kränks får räkna med mindre pengar från EU:s gemensamma kassa. En del EU-länder har ansett att de återstående 25 länder ska sätta hårt mot hårt och gå vidare med återhämtningsfonden utan Ungern och Polen.

Polen och Ungern har som svar blockerat EU:s budgetförhandlingar och det planerade återhämtningspaketet. De kan bromsa de delar av budgetpaketet som förutsätter samtliga medlemsländers godkännande.

Mateusz Morawiecki och Viktor Orbán i 11.9.2020
Premiärministrarna Mateusz Morawiecki och Viktor Orbán 11.9.2020 Mateusz Morawiecki och Viktor Orbán i 11.9.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Polen,Ungern,Viktor Orbán,Mateusz Morawiecki

Både Ungern som Polen är sedan tidigare föremål för processer från EU:s sida, och kritiseras för brister gällande domstolarnas oberoende samt förenings- och yttrandefriheten.

Det som har talat för en kompromiss i budgetfrågan är att Polen och Ungern hör till EU:s främsta bidragstagare. Om de blockerar en kompromiss om budgeten och återhämtningsfonden så riskerar de själva att gå miste om stöd i miljardklassen.

Angela Merkel
Tysklands förbundskansler Angela Merkel Angela Merkel Bild: AFP / Lehtikuva Tyskland,Angela Merkel

Tyskland - som är EU:s ordförandeland - uppges nu ha kommit med det nya kompromissförslaget om en lösning som inte inkräktar på rättsstatsmekanismen.

Det slutgiltiga godkännandet och de sista formuleringarna i överenskommelsen torde komma senare i dag då EU:s alla medlemsländer har diskuterat förslaget.

EU-ambassadörerna diskuterar frågan i kväll, och målet är att ha en kompromiss färdig till toppmötet i morgon som de övriga länderna kan godkänna.

Källor: Reuters, AP, AFP