Hoppa till huvudinnehåll

Europeiska centralbanken ökar sina stödköp på grund av coronapandemin

Euroopan keskuspankin rakennus Frankfurtissa.
Euroopan keskuspankin rakennus Frankfurtissa. Bild: Ronald Wittek / EPA MOT,Europeiska centralbanken

Europeiska centralbanken rycker in med ytterligare stödåtgärder för att hålla euroländernas ekonomier igång under coronapandemin.

Centralbanken tänker fortsätta med det så kallade PEPP-stödköpsprogrammet åtminstone till och med mars 2022. Programmet förlängs därmed med nio månader. Stödköpen kommer att fortsätta tills bankens direktion bedömer att krisskedet i pandemin är över.

Inom ramen för programmet är ECB beredd att köpa upp stats- och företagsobligationer för sammanlagt 1 850 miljarder euro. Summan höjs nu med 500 miljarder euro, vilket motsvarade placerarnas och analytikernas förväntningar.

ECB kommer också att fortsätta erbjuda bankerna exceptionellt förmånliga lån. Lånevillkoren luckras nu upp ytterligare.

ECB meddelade om åtgärderna efter centralbankens direktionsmöte på torsdag. Styrräntorna lämnades oförändrade.

Sämre tillväxtprognos för 2021

Med anledning av den andra coronavågen skriver ECB ner sin tillväxtprognos för år 2021, men höjer samtidigt prognosen för 2022.

Tillväxten i euroländerna beräknas nu stanna på 3,9 procent år 2021, och stiga till 4,2 procent år 2022. I praktiken beror allt på hur euroländerna lyckas hantera coronapandemin, och vilka åtgärder de enskilda länderna vidtar för att hålla näringslivet igång och sysselsättningen på en hållbar nivå.

Christine Lagarde
ECB-chefen Christine Lagarde. Christine Lagarde Bild: EPA-EFE/ARMANDO BABANI Christine Lagarde

- Vi räknar nu med att ekonomin börjar fungera mer normalt igen mot slutet av 2021 och att den verkliga återhämtningen kommer igång under 2022, sade ECB-chefen Christine Lagarde under presskonferensen efter direktionsmötet.

Inflationen i euroländerna väntas ändå inte ligga högre än 1,4 procent i genomsnitt år 2023, vilket är långt ifrån ECB:s officiella inflationsmål på jämnt 2,0 procent. Lagarde konstaterade att den låga inflationsnivån i nuläget är en besvikelse.