Hoppa till huvudinnehåll

I fallet Viking Sally kan nya tekniska bevis vara avgörande – preskriptionstiden kan orsaka problem

Klaus Schelkle och Bettina Taxis i Stockholm innande steg ombord på Viking Sally.
Nya tekniska bevis kan vara avgörande för en fällande dom. Klaus Schelkle dog och Bettina Taxis skadades i attacken ombord på Viking Sally år 1987. Klaus Schelkle och Bettina Taxis i Stockholm innande steg ombord på Viking Sally. Bild: Polisen. M/s Viking Sally,Klaus Schelkle och Bettina Taxis

Polisen meddelade för en tid sedan att fallet angående mordet ombord på Viking Sally 1987 nu är löst. En dansk man född 1969 åtalas nu för brottet, men han har nekat till inblandning i förhör med polisen.

Dan Frände, som är professor i straffrätt vid Helsingfors Universitet, säger att omständigheterna kommer att avgöra om det är möjligt med en fällande dom efter så här lång tid.

- Om brottet skulle klassas som dråp så är det tidsbundet och i så fall fall skulle brottet vara preskriberat. Dessutom så beror det på vilken typ av tekniska bevis som har hittats, säger Frände.

Preskriptionstiden för dråp är 20 år, vilket skulle betyda att brottet i detta fall är preskriberat. För mord finns ingen preskriptionstid.

Frände har svårt att tro att man kommer att kunna uppnå en fällande dom utan teknisk bevisning. Om man exempelvis har hittat ett mordvapen och via det säkrat DNA kan det vara helt avgörande för åtalet.

- Det är svårt att undvika att bli dömd om ens DNA finns på mordvapnet. Men om man till exempel skulle ha nya ögonvittnen som inte har hörts tidigare, som nu ska börja komma ihåg allt möjligt, så skulle jag säga att det är väldigt osäkra bevis.

Unikt fall

Ett annat problem som Frände lyfter fram gäller möjligheten att använda preskriptionstiden som en försvarsstrategi i rätten.

- En jobbig situation kan uppstå om man utan tvivel kan bevisa att den misstänkte begått brottet. Då skulle det vara lönsamt för den åtalade att fastställa att det inte var ett övervägt mord, utan dråp.

Fallet hör till ett av de mest kända äldsta olösta morden i Finlands historia och kan kanske närmast jämföras med morden vid Bodom träsk. Bodomfallet fick också en rättegång på senare tid, men i det fallet nåddes ingen fällande dom.

Fallet Viking Sally kommer att behandlas i Egentliga Finlands tingsrätt i maj 2021. Den åtalade mannen är för tillfället inte häktad.