Hoppa till huvudinnehåll

Inget genombrott mellan Johnson och von der Leyen - söndagen ny tidsgräns för förhandlingarna

Ursula von der Leyen och Boris Johnson passerar en EU-flagga i kommissionsbyggnaden i Bryssel.
Ursula von der Leyen och Boris Johnson passerar en EU-flagga i kommissionsbyggnaden i Bryssel. Bild: EPA-EFE/All Over Press Boris Johnson,Ursula von der Leyen

Ett tre timmars möte mellan premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen löste inga knutar i de svåra handelsförhandlingarna. Enligt von der Leyen står parterna fortfarande långt från varandra.

Bryssel

På förhand sågs mötet mellan Ursula von der Leyen och Boris Johnson, det första sedan Storbritanniens EU-utträde i januari, som en chans att i sista stund rädda de svåra förhandlingarna om ett handels- och partnerskapsavtal.

Men av allt att döma var mötet ingen framgång. I ett kort pressmeddelande konstaterar von der Leyen att man har en klar förståelse för varandras positioner och att man fortfarande står långt från varandra.

Kommentarerna från Boris Johnsons kabinett ger heller ingen anledning till optimism. "Stora klyftor återstår mellan de båda sidorna och det är oklart om dessa går att överbrygga", sade en regeringskälla enligt nyhetsbyrån Reuters.

Förhandlingarna kommer att återupptas omedelbart i syfte att lösa de återstående meningsskiljaktigheterna. Senast på söndag kommer man att fatta ett beslut i frågan.

Tre olösta frågor

Trots att man lyckats enas om stora delar av innehållet i ett framtida partnerskapsavtal så är tre centrala frågor fortfarande olösta: fiskerättigheter, lika konkurrensvillkor och förvaltningen avtalet.

Chefsförhandlarna Michel Barnier och David Frost som deltog i mötet hade på förhand blivit ombedda att lista de frågor som varit svåra att lösa.

De närmaste dagarna får utvisa om det är möjligt för parterna att närma sig varandra.

EU betonar att man vill ha ett avtal med Storbritannien, men att det inte kan ske till varje pris.

Frågan om hur man ska garantera lika konkurrensvillkor för brittiska företag och företag i EU-länderna ses som en av de främsta stötestenarna i förhandlingarna.

EU-ledarna möts i Bryssel

De låsta förhandlingarna med Storbritannien kastar en skugga över dagens EU-toppmöte i Bryssel.

De 27 EU-ledarna kommer att få en rapport om läget av Ursula von der Leyen, men någon större diskussion om ämnet väntas inte äga rum.

Däremot har stats- och regeringscheferna många andra viktiga frågor på agendan.

Man kommer bland annat att ta ställning till ett förslag från det tyska ordförandeskapet som syftar till att luckra upp Polens och Ungerns veto mot EU:s långtidsbudget.

En kompromiss om långtidsbudgeten ses som en förutsättning för att man ska kunna gå vidare med diskussionen om EU:s klimatmål.

EU-ledarna väntas ställa sig bakom ett förslag om att minska på koldioxidutsläppen med åtminstone 55 procent till 2030. Det nuvarande minskningsmålet ligger på 40 procent.