Hoppa till huvudinnehåll

Inget umgänge utanför bubblan, träning i små grupper, första lagträningen i Kanada – Anton Lundell: "Visst är det annorlunda, men alla vill ju vara friska när vi åker"

Anton Lundell.
Anton Lundell vill vara en ledande spelare i Finlands JVM-trupp. Anton Lundell. Bild: Kimmo Hiltunen / Yle Anton Lundell,ishockey,ishockeyspelare,HIFK Hockey,FM-ligan i ishockey,NHL Entry Draft

JVM-bubblan är egentligen inte bara en, utan flera små bubblor, då spelarna tränar i små grupper på olika håll i landet just nu. Att umgås med andra utanför den egna bubblan är inte tillåtet och kan leda till att man blir portad från turneringen. En annorlunda landslagssamling i en annorlunda tid.

Hermes-målvakten Joel Blomqvist har precis kommit hem efter dagens ispass när Yle Sporten ringer upp. Han befinner sig i Uleåborg, där han tränar med Kärpät-backarna Topi Niemelä och Kasper Puutio, samt anfallaren Aku Räty. Landslagstränaren och chefstränaren för Kärpäts U20-lag Ville Mäntymaa håller i trådarna.

– Visst är det annorlunda när vi är så mycket färre per grupp och inte på samma sätt kan träna med andra spelare, lära känna dem och få en bra stämning i laget.

– Men vi har haft videomöten via nätet, så på det sättet har vi fått information av tränarna.

Joel Blomqvist i närbild.
Joel Blomqvist hoppas ta plats i den slutliga JVM-truppen. Joel Blomqvist i närbild. Bild: Markku Hyttinen / AOP Joel Blomqvist,Oulun Kärpät,ishockey,FM-ligan i ishockey

Under veckan hemma i Finland har spelarna fått vänja sig vid ännu striktare regler än de som liga- eller Mestislagen har gett åt sina spelare. En så vardaglig sak som att gå till matbutiken kommer inte på fråga.

– Jag var och handlade före karantänstiden så att det skulle räcka för hela veckan. Om det är något som fattas som man måste få tag i, så kan man ringa någon bekant om de kan lämna en kasse utanför dörren till lägenheten, säger Blomqvist.

Träning i små grupper på flera orter

Cirka 600 kilometer söderut tränar HIFK-centern Anton Lundell med två andra anfallare: Roni Hirvonen som spelar i Ässät och Samuel Helenius från JYP. Kiekko-Espoos Roope Taponen står mellan stolparna. Enligt Lundell har träningsgrupperna bildats enligt var killarna bor.

– Vi som är från Helsingfors-Esbotrakten tränar här och om jag har förstått rätt så har vi grupper i Åbo, Tammerfors och Uleåborg. Vissa tränar där de bor. Alla har på något sätt ordnat träningen, berättar Lundell per telefon från hemmet i Esbo.

Hirvonen och Helenius har sina rötter i huvudstadsregionen, trots att de numera spelar på annat håll. Därför var det naturligt att de bildar en kvartett med Taponen och Lundell.

– Det är roligt att vi har några killar här, så att man inte behöver träna ensam.

Anton Lundell gör sig redo för tekning
Finland mötte Sverige i öppningsmatchen i JVM 2019 Anton Lundell gör sig redo för tekning Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland Anton Lundell

Enligt Lundell har spelarna passat på att köra lite tuffare träningar under veckan hemma i Finland. Väl framme i Edmonton väntar fyra dagars karantän, då hinner man också vila. När karantänen är slut ser Lundell och Blomqvist fram emot att få tillbringa tid med lagkompisarna, både på och utanför isen. Exakt hurdana aktiviteter som är möjliga vet de ännu inte.

– Det lär ska finnas en innergård på hotellet som hör till bubblan och så kanske det är möjligt att spela pingis. Vi får se när vi kommer fram, konstaterar Lundell.

Spelarna coronatestas också regelbundet. Det sista testet före avresan på söndag tas i dag. Efter tre negativa test får spelaren tillstånd att åka.

"Får väl spänna fast masken ordentligt"

Blomqvist och Lundell säger med en mun att de känner sig trygga med arrangemangen, framför allt hur de har skötts i Finland med träning i små grupper. Spelsystemet har nötts in redan under tidigare samlingar i somras och lagandan hinner man jobba på väl framme i Edmonton.

– Vi förstår alla situationen och alla vill vara friska sen när vi åker, konstaterar Lundell.

Coronasmittor har drabbat flera lag inför JVM, som bland annat Tyskland som Finland möter i sin öppningsmatch. Värdlandet Kanada, som också spelar i Finlands grupp meddelade om nya coronasmittor på torsdagen. Juniorkronorna, som Finland delar plan med, saknar flera nyckelspelare och också förbundskaptenen testade positivt.

Finland, Sverige och Ryssland delar chartrat plan till Edmonton. Lundell berättar att lagen kommer att ha egna avdelningar i planet.

– Men nog får man se till att man har spänt på sig masken ordentligt, säger han spjuveraktigt.

Spelarna ska alltså bära ansiktsskydd under hela den tolv timmar långa flygresan.

Joel Blomqvist står och tittar
Joel Blomqvist hoppas få visa vad han går för i Edmonton. Joel Blomqvist står och tittar Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist ishockey,Joel Blomqvist

"Om man lyckas där, får man ett gott rykte"

Både Lundell och Blomqvist har så att säga sitt på de torra. Båda två gick tidigt i draften och klubbarna i Nordamerika har bra koll på de lovande unga finländarna. Blomqvist berättar att Pittsburg Penguins håller regelbunden kontakt, frågar hur han har det och hur det går för honom. Han hoppas på att göra bra ifrån sig under JVM, för att ytterligare ge karriären en knuff i rätt riktning.

– För mig betyder JVM ett ställe att mäta sig själv, hur man ligger till jämfört med världens bästa spelare i ens egen åldersgrupp.

– Om man lyckas där så får man ett bra rykte om sig. Men, tillägger Blomqvist, nog är det ju alla matcher man spelar som har en betydelse. Man måste lyckas hemma i Finland också.

Lundell vill vara en ledande spelare

I fjol blev Finland utan medalj i JVM, men två spelare från JVM-guldlaget 2019 finns med årets trupp, Anton Lundell och Lukko-backen Ville Heinola.

Enligt Lundell var det framför allt lagandan som gjorde den truppen till ett vinnande lag. Spelarna i årets trupp har inte samma möjlighet att svetsas samman från dag ett under landslagssamlingen, men Lundell är inte orolig. Situationen är annorlunda, men spelarna vet också varför.

– Alla vill ju vara friska när vi åker.

För två år sedan var Lundell den yngsta spelaren i truppen, nu vill han axla ansvar och leda med eget exempel.

– Jag vill vara en av de ledande spelarna i laget, hjälpa till om det behövs och vara en bra spelare som visar modell utanför och på isen.

Det låter som du borde bli lagkapten?

– Ja, vi får se.

Finlands matcher i gruppspelet

Innan turneringen kör i gång spelar Finland två träningsmatcher, den 21 december mot Tjeckien och den 23 december mot USA.

26 december: Tyskland–Finland (kl. 01.00)
27 december: Finland – Schweiz (kl. 21.00)
30 december: Finland– Slovakien (kl. 21.00)
1 januari: Kanada–Finland (kl. 01.00)

Medaljmatcherna spelas på trettondagen.

Finlands trupp

Den slutliga truppen presenteras den 12 december. Den består av tre målvakter, åtta backar och fjorton anfallare.

Målvakter
Blomqvist Joel (Kärpät/Hermes)
Markkanen Juho (SaiPa/Ketterä)
Piiroinen Kari (Tappara/TUTO Hockey)
Randelin Eetu (Jukurit)
Taponen Roope (HIFK/K-Espoo)

Backar
Hatakka Santeri (Ilves)
Heinola Ville (Lukko)
Kokkonen Mikko (Jukurit)
Määttä Rami (Ässät)
Niemelä Topi (Kärpät)
Pulli Valtteri (TPS)
Puutio Kasper (Kärpät)
Rafkin Ruben (TPS)
Rajaniemi Matias (Pelicans)
Viro Eemil (TPS)

Anfallare
Aaltonen Leevi (KalPa)
Helenius Samuel (JYP)
Hirvonen Roni (Ässät)
Järventie Roby (Ilves)
Korhonen Benjamin (KalPa)
Lambert Brad (JYP)
Lundell Anton (HIFK)
Mäntykivi Matias (SaiPa)
Nikkanen Henri (Jukurit)
Petman Mikko (Lukko)
Puhakka Petteri (Tappara/TUTO Hockey)
Pyyhtiä Mikael (TPS)
Pärssinen Juuso (TPS)
Räty Aku (Kärpät)
Simontaival Kasper (Tappara/TUTO Hockey)
Valkeejärvi Samuel (JYP)

Artikeln uppdaterad kl 8.44 med uppgifter från TSN om att flera spelare i Kanadas JVM-trupp har smittats.

Läs också