Hoppa till huvudinnehåll

Inomhus-VM i friidrott i Nanjing flyttas framåt för andra gången – nu till år 2023

Armand Duplantis klarar 615 i Rom.
Inget inomhus-VM för Armand Duplantis denna vinter. Armand Duplantis klarar 615 i Rom. Bild: EPA-EFE/GIUSEPPE ​FAMA Armand Duplantis

Det internationella friidrottsförbundet World Athletics meddelar att inomhus-VM i friidrott flyttas fram ytterligare en gång. Tävlingarna som ursprungligen var inprickade till mars 2020 flyttas nu till mars 2023.

World Athletics (WA) skriver att man tillsammans med de lokala arrangörerna och det kinesiska friidrottsförbundet följt med utvecklingen under de senaste veckorna. Med utgångspunkt från det nuvarande läget bedömer man att det fortfarande kommer att finnas allt för mycket osäkerhet kring covid-19 pandemin under början av år 2021.

– Med tanke på idrottarnas och funktionärernas säkerhet måste vi tänka på riskerna med att sammanföra så många människor under en pandemi. Vi måste respektera och genomföra värdlandets policy i bekämpningen av pandemin, skriver WA i ett pressmeddelande.

Svårt att hitta lämpliga tävlingsdatum

Inomhus-VM i friidrott i Nanjing var det första stora mästerskapet som flyttades fram eller inhiberades efter att coronaviruset började sprida sig under början av år 2020.

När man sökte efter ett nytt tävlingsdatum landade man på mars 2021, men nu har man insett att det inte räckte med att skjuta fram tävlingarna med ett år. Att skjuta fram tävlingarna med någon vecka till var inte ett alternativ.

– Friidrottens inomhussäsong infaller inom ett så pass snävt fönster i kalendern (till slutet av mars) att det inte är möjligt att skjuta fram tävlingarna inom detta år, skriver WA.

– Vi vill att Nanjing skall vara värd för inomhus-VM efter all planering och alla förberedelser som gjorts, och därför har vi kommit överens om att de arrangerar tävlingarna ett år efter inomhus-VM i Belgrad år 2022.

Under denna vinter är det också meningen att inomhus-EM ska arrangeras i Torun i Polen under det första veckoslutet i mars. Det europeiska friidrottsförbundet har inte åtminstone ännu inhiberat dessa tävlingar.

WA påminner dessutom om att friidrottarna kommer att ha flera tävlingsmöjligheter under början av år 2021, bland annat på World Indoor Tour, med 26 deltävlingar i 12 olika länder i Europa och Nordamerika. World Indoor Tour-tävlingarna arrangeras i januari och februari 2021.