Hoppa till huvudinnehåll

Italien sörjer fotbollslegendaren – Paolo Rossi blev 64 år

Paolo Rossi på en fotbollsmatch 2016
Paolo Rossi fungerade efter karriären som expertkommentator för Rai Sport Paolo Rossi på en fotbollsmatch 2016 Bild: Marco Iorio / Alamy Paolo Rossi

Den italienska VM-hjälten, stjärnspelaren Paolo Rossi är död. Dödsbudet kom via Rai Sport, där Paolo Rossi var expertkommentator. Han blev 64 år gammal.

Rossi, som anses vara en av de bästa anfallarna någonsin, blev mest känd för sin insats för det italienska fotbollslandslaget i VM 1982. Han gjorde sex mål i turneringen och stod för hattrick mot favorittippade Brasilien. Italien vann matchen med 3–2.

I finalen mot Västtyskland stod han för öppningsmålet när Italien vann med 3–1 och tog hem VM-guldet. Rossi, som gick under smeknamnet Pablito, blev VM:s skyttekung och tilldelades Ballon d'Or samma år.

Det var nära ögat att Rossi inte alls skulle ha fått delta i VM det året, eftersom han tidigare hade fått tre års tävlingsförbud på grund av inblandning i den stora vadslagningsskandalen som skakade den italienska fotbollen 1980. Tävlingsförbudet förkortades senare till två år och Rossi fick åka till VM.

Rossi spelade hela sin klubbkarriär i Italien och vann Serie A två gånger med Juventus. Han spelade för Juventus fram till 1985 och vann Europacupen samma år.