Hoppa till huvudinnehåll

Premiärminister Hassan Diab och tre andra ministrar åtalas för förödande explosion i hamnen i Beirut

Massiv förstörelse efter explosion i Libanons huvudstad Beirut
Över 200 människor dödades i explosionen som förstörde en stor del av centrum av Beirut. Massiv förstörelse efter explosion i Libanons huvudstad Beirut Libanon,Beirut

Libanons tillförordnade premiärminister Hassan Diab och tre andra före detta ministrar åtalas för explosionen i hamnen i Beirut som krävde över 200 dödsoffer. Diab, den förre finansministern Ali Hassan Khali och två före detta ministrar för offentliga arbeten dras inför rätta för grov oaktsamhet

Tusentals människor skadades och stora delar av Beirut förstördes av den väldiga explosionen den 4 augusti, som orsakades av stora mängder explosivt ammoniumnitrat som hade lagrats i hamnen i åratal.
Flera regeringar samt högt uppsatta tjänstemän var medvetna om sprängämnen och ännu fler åtal är därför att vänta. 30 tjänstemän greps efter explosionen och är fortfarande häktade.

Det måste göras upp en lista över alla som visste och som borde ställas till svars

Åklagaren som väckte åtalen är alltså inte färdig än utan fortsätter att utreda explosionen, som utlöste stort missnöje och massiva protester mot regeringen och det vanstyre som präglar Libanon.

Missnöjet pyr fortfarande för många är arga över att ingen har ställts till svars medan brottsutredningen har utförts under stor sekretess.

Premiärminister Hassan Diab bedyrar att hans samvete är rent och han säger sig vara överraskad av att han åtalas.

- Mina händer är rena och jag har handlagt explosionen på ett transparent sätt, förklarar Diab i ett uttalande.

Hassan Diab.
Premiärminister Hassan Diab bedyrar sin oskuld och säger sig vara överraskad av åtalet. Hassan Diab. Hassan Diab

Regeringskris olöst

Den förre professorn Hassan Diab avgick några dagar efter explosionen men han har tvingats sitta kvar på sin post, i väntan på en ny premiärminister och regering.

Alla försök att bilda en ny regering har misslyckats, vilket har ökat ilskan ytterligare mot det föråldrade, sekteristiska politiska systemet som kännetecknas av korruption och politisk oenighet.

Frustrationen har trappats upp ytterligare efter avslöjanden om att ministrar och tjänstemän larmades om sprängämnen i hamnen minst tio gånger under de senaste sex åren, utan att någon gjorde något åt problemet.

President Michel Aoun har sagt att han fick veta om det farliga lagret tre veckor före explosionen och att han genast gav order om att "något borde göras." Inte heller Aoun har tagit något ansvar eftersom han inte "hade någon auktoritet över hamnen."

Aoun, som tillträdde som president år 2016, har i stället vältrat över ansvaret på de fyra premiärministrar och regeringar som har lett landet sedan sprängämnen lagrades i hamnen år 2013.

Premiärministrarna Najib Mikati, Tammam Salam och Saad Hariri, har alla bedyrat att de inte visste något medan Diab säger att han informerades först några dagar före explosionen, "då han planerade att besöka hamnen."

Han ställde dessvärre in besöket efter att ha informerats om att det inte var sprängämnen utan gödsel som lagrades i hamnen. Offrens anhöriga nöjer sig inte med det.

- Det måste göras upp en lista över alla som visste och som borde ställas till svars, säger Elie Hasrouty vars far dog i explosionen.

Källor; AP, AFP