Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagens talman Vehviläinen: ''Juridiken och politiken ska hållas åtskilda i grundlagsutskottet''

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen.
Riksdagens talman Anu Vehviläinen. Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen. Bild: Petteri Bülow / Yle Anu Vehviläinen,riksdagens talmän

Riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) vill att grundlagsutskottets roll ska göras tydligare, så att juridiken och politiken hålls åtskilda.

Vehviläinen höll presskonferens i dag, torsdag, klockan 17.15 med anledning av bland annat läckorna kring fallet Pekka Haavisto.

Vehviläinen anser att politiken och juridiken ska hållas åtskilda och hon säger att det finns skäl för en författningsförändring så att riksdagsledamöter som har skrivit på en anmärkning om att grundlagsutskottet ska behandla en fråga inte själva kan behandla den i utskottet.

Hon säger att läckorna i utskottet är beklagliga, men vill inte anklaga medierna för dem.

– Jag har inget att klaga på vad gäller medierna, medierna och journalisterna gör sitt eget jobb, sa hon under en presskonferens i riksdagen på torsdagen.

Enligt Vehviläinen är grundlagsutskottets medlemmar välutbildade för sina uppgifter, men säger att man under coronavåren var tvungen att lägga till suppleanter till samtliga utskott. Hon antar att det kan vara en delorsak till de problem som uppdagats i grundlagsutskottet.

Vehviläinen ska arrangera utbildningar för riksdagsledamöterna för att klargöra vilken roll grundlagsutskottet har. Dokument får inte läcka ut från utskottet mitt under en behandling.

Grundlagsutskottet viktigt för hela verksamheten

Hon kallar utskottet för riksdagens kronjuvel, och understryker dess betydelse för hela riksdagens arbete.

– Därför är det viktigt att man kan diskutera om hur man ska gå till väga då det uppdagas problem.

Enligt Vehviläinen är det väldigt viktigt att förtroendet gentemot riksdagen är stort och att arbetet är organiserat och trovärdigt.

Vehviläinen anser att grundlagsutskottet inte ska ersättas av en grundlagsdomstol. Grundlagsutskottet ger en möjlighet att utreda om lagförslag är förenliga med grundlagen innan de godkänns av riksdagen.

Om Finland skulle ha en grundlagsdomstol skulle lagarnas grundlagsenlighet testas först efter att de redan har stiftats.

Riksdagens grundlagsutskott presenterade i går sitt betänkande i frågan om utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna). I och med det beslöts det att det inte väcks något åtal mot honom för hans agerande i turerna kring de finländska medborgarna i lägret al-Hol i Syrien.