Hoppa till huvudinnehåll

Babynyheter från kungliga familjen i Sverige: En ny liten prins eller prinsessa föds i vår

Prins Carl Philip med familj.
De blivande trebarnsföräldrarna med sin förstfödda, prins Alexander. Prins Carl Philip med familj. Bild: danapress/All Over Press Prins Carl Philip,Prinsessan Sofia,Prins Alexander

Sveriges kungahus meddelar att prins Carl Philip och prinsessan Sofia ska få tillökning i vår. Paret väntar sitt tredje barn i månadsskiftet mars-april.

"Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till Prins Alexander och Prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj", skriver prinsen och prinsessan i pressmeddelandet från hovet.

Prinsessan Sofia uppges må bra. De blivande föräldrarna meddelade för några veckor sedan att de testat positivt för coronaviruset, men att bägge klarade sig med ganska lindriga symptom.

Prins Alexander föddes år 2016 och prins Gabriel 2017. Carl Philip är yngre bror till kronprinsessan Victoria och nummer fyra i tronföljdsordningen.

Barnet kommer inte att höra till det kungliga huset

Kung Carl XVI Gustaf meddelade i fjol om ändringar i uppgiftsfördelningen inom den svenska kungafamiljen.

Prins Carl Philips barn och prinsessan Madeleines tre barn ska inte längre tillhöra det kungliga huset i Sverige. De är inte längre kungliga högheter och de hör inte till kungahuset.

I praktiken betyder det att de får färre kungliga uppdrag nu och i framtiden och att de inte kan förvänta sig något apanage.

Barnen får dock behålla sina hertig- och hertiginnetitlar samt prins- och prinsesstitlar. De räknas fortfarande som medlemmar i den kungliga familjen.