Hoppa till huvudinnehåll

"De håller en rätt så god kvalitet" - tio sökande till kommundirektörstjänsten i Kimitoön

Kimitoöns blåa flagga med en gul propeller i mitten mot en ljusblå himmel.
Snart avgörs det vem som blir Kimitoöns nya kommundirektör. Kimitoöns blåa flagga med en gul propeller i mitten mot en ljusblå himmel. Bild: Amanda Vikman/Yle Kimitoön,kimito

Vid midnatt gick ansökningstiden för tjänsten som kommundirektör i Kimitoön ut, och tio hoppfulla personer har nu sökt tjänsten.

Wilhelm Liljeqvist (SFP), kommunstyrelsens ordförande, är medlem i rekryteringsgruppen och en av de personer som kommer börja gå igenom ansökningarna som har kommit in. Det är fullmäktige som sedan fattar det slutgiltiga beslutet. Liljeqvist var nöjd med kvaliteten på kandidaterna, men hade hoppats på fler sökande.

- Jag hade personligen väntat mig några fler sökande, men det är flera kandidater som håller en rätt så god kvalitet. Jag tycker det är flera som vi starkt kan ta i beaktande, så det uppstår en viss konkurrens vilket är bra. Vi kan nog vara rätt så nöjda.

Man står vid fönster.
Wilhelm Liljeqvist är nöjd med kvaliteten på de sökande. Man står vid fönster. Bild: Yle/Monica Forssell Wilhelm Liljeqvist

Även om rekryteringsgruppen ännu inte har hunnit diskutera kandidaterna sinsemellan, så tror Liljeqvist att sannolikheten är stor att man kommer att hitta den nya kommundirektören bland kandidaterna.

Senast då Kimitoön skulle välja kommundirektör kom det in en så kallad svart häst i sista minuten, det vill säga en kandidat som kommer med i tävlingen efter att ansökningstiden är slut. Det tror ändå inte Liljeqvist att kommer hända igen.

- Jag tror inte att chansen för att det ska hända är särskilt stor. Jag tror att det kommer bli någon av dem som nu finns på listan.

Önskvärt med en person som kan driva igenom förändringar

Eftersom kommunen står inför stora utmaningar till exempel i och med social- och hälsovårdsreformen, anser Liljeqvist att det är viktigt att personen som anställs har driv och goda ledarskapsförmågor.

- Mycket kommer att handla om förändring, och kommunens verksamhet kommer att förändras en hel del. Därför är det såklart önskvärt med en person som kan driva igenom förändringar och kan motivera och leda personalen på ett bra sätt. Sedan är det också en fördel om personen har erfarenhet av förvaltning och ledarskap.

En del diskussion har även väckts angående hur viktigt det är att personen som blir Kimitoöns nya kommundirektör faktiskt också kommer från eller bor i Kimitoön. Enligt Liljeqvist kan det i vissa fall delvis spela roll vilken koppling personen har till kommunen.

- Nog är det ju ofta oberoende så i en rekryteringsprocess att man önskar att personen ska skriva sig på orten, även om man såklart inte kan kräva det. Men det är en svår fråga. Det kommer nog att framföras starka önskemål om att vår framtida kommundirektör skriver sig eller bor på orten.

Här är kandidaterna

  • Risto Alaheikka, Ylivieska
  • Thomas Flemmich, Raseborg
  • Jan-Marcus Hellström, Kimitoön
  • Timo Kiviaho, Helsingfors
  • Fredrik Lindblom, Kimitoön
  • Kari Nyman, Pikis
  • Vesa Rantala, Tövsala
  • Ilkka Saari, Björneborg
  • Torbjörn Stoor, Helsingfors
  • Erika Strandberg, Kimitoön

Läs också