Hoppa till huvudinnehåll

Få soltimmar på många håll i landet under december – det gråa vädret beror på det meteorologiska fenomenet inversion

Människa med svart jacka står med ryggen vänd mot kameran och blickar ut över regnigt landskap
Det gråa vädret beror på ett meteorologiskt fenomen som kallas inversion. Människa med svart jacka står med ryggen vänd mot kameran och blickar ut över regnigt landskap Bild: Mostphotos regn,vatten,Molnmängd,grått,väderlek,vinter,höst,dimma,ensamhet,depression,mulet

Cirka noll soltimmar. Det är saldot för december, hittills, på många platser i landet. Det gråa vädret beror på ett meteorologiskt fenomen som kallas inversion.

Vädret som har rått i stora delar av Finland under de senaste veckorna karaktäriseras av ett tjockt, lågt liggande molntäcke som beror på fenomenet inversion.

– Normalt blir luften svalare ju högre upp i atmosfären man kommer. Nu råder däremot ett omvänt läge – inversion - då luften i stället är varmare högre upp, säger meteorolog Antti Kokko på Meteorologiska institutet.

Det här fenomenet kan uppstå på ganska hög höjd, ända upp till 10 km.

Temperaturvariationerna på höjden kan vara rätt stora. Man kan också tala om skiktning i atmosfären, och det leder till att molnen samlas ”på hög” på ganska låg höjd.

– De varma luftlagren blir som en propp, säger Kokko.

Då molnen, eller den varma luften nerifrån, inte kan stiga uppåt måste den i stället sprida sig åt sidorna, och då uppstår molntäcket.

0,1 soltimmar i december i Seinäjoki

Då de här fenomenen uppstår kan de ofta – som synes – bli rätt långvariga. På många håll i Finland har man inte sett mycket av solen under december månad.

– Till exempel Mariehamn har 0,2 soltimmar och Seinäjoki 0,1 soltimmar i december, hittills, säger Kokko. Genomsnittet för Seinäjoki är 18 timmar sol i december, varav cirka hälften alltså statistiskt borde ha skett vid det här laget.

Flest soltimmar har man fått i sydöstra Finland. Både Kotka och Villmanstrand uppvisar mellan 14 och 15 soltimmar hittills i december.

Antalet soltimmar mäts idag av Meteorologiska Institutet endast på ett fåtal platser, och längs västkusten bara i Åbo och Uleåborg.

Inversion kan uppstå på flera olika sätt, men orsaken till fenomenet den här gången är enligt Kokko det kraftiga högtrycket som är stationärt över Ryssland.