Hoppa till huvudinnehåll

Hamiltons första träningspass efter coronan som första dagen i skolan – Kimi Räikkönen fick agera brandman då bilen fattade eld: "Inte skrämmande alls"

Kimi Räikkönen inspekterar sin bil.
Kimi Räikkönen inspekterar sin bil efter ett väl utfört släckningsarbete. Kimi Räikkönen inspekterar sin bil. Bild: xpbimages.com / All Over Press Kimi Räikkönen

Det här veckoslutet avrundas F1-säsongen i Abu Dhabi. Lewis Hamilton är tillbaka i sin Mercedes efter att ha tillfrisknat från covid-19 – och hade svårt att hänga med i svängarna i fredagens träningspass.

– Jag är så ivrig. Det kändes som den första dagen tillbaka i skolan efter sommarlovet, beskriver Lewis Hamilton känslorna efter fredagens träningspass för STT.

Hamilton har redan säkrat VM-titeln och försöker alltså bara förbättra sitt rekord för flest deltävlingssegrar då F1-säsongen avslutas i Abu Dhabi på söndag.

För en vecka sedan slutade Sakhirs grand prix i ett fiasko för Mercedes. Men på basis av dagens träningspass talar mycket för att toppstallet kommer att vara förhandsfavoriter i Abu Dhabi. Valtteri Bottas slutade tvåa i dagens första pass och var snabbast av alla i det andra träningspasset.

– Bilen kändes bra, men det återstår mycket jobb för att hela varvet ska kännas bra. Framdelen av bilden orsakade problem i vissa kurvor, i andra var det bakdelen. Men vi ser ju hur tiderna är, inte är vi långt borta, säger Bottas enligt STT.

Rörigt men härligt

Hamilton hade en svårare dag på jobbet. I det första passet slutade han femma, medan han förbättrade rejält i det andra och slutade tvåa bakom Bottas.

– En ganska rörig dag på många sätt, men i morgon under kvalet kommer det att vara bättre. Det vet jag, säger britten.

– Jag har inget att bevisa åt någon längre, jag är bara glad för att vara tillbaka, fortsätter han.

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.
Får Hamilton och Bottas skåla med champagne på söndag? Lewis Hamilton och Valtteri Bottas. Bild: XPB images/AOP Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

I och med att Hamilton är tillbaka i sin Mercedes innebär det att George Russell får återvända till Williams för säsongsfinalen. Russell imponerade stort förra veckoslutet och skulle utan stallets jättetabbe på depån sannolikt ha tagit segern.

För Bottas del handlade det om en väckarklocka. Och samtidigt kan han glädjas åt att stallkamraten är tillbaka.

– Det är fint att se honom frisk igen. Jag önskar inte att någon skulle smittas av det där viruset. Dessutom verkade han inte komma så lätt undan som han kunde ha gjort. Så det känns bra att se honom tillbaka bakom ratten, säger Bottas.

Glödhet isman

För Kimi Räikkönens del fick dagen ett dramatiskt slut då hans bil fattade eld i slutet av det andra träningspasset.

– Nu snabbt ut därifrån! uppmanade stallets ingenjör i radion. Och ”Ismannen” kunde snabbt lämna bilen.

Efteråt hjälpte Räikkönen till med släckningsarbetet och tog till och med saken i sina egna händer då han avslutade jobbet med en skumsläckare.

– Inte var det skrämmande alls. Synd bara. Men sådant är det ibland. Vi vet inte ännu hur allvarligt bilen skadade sig, det tänker jag inte heller spekulera om, men något hände det ju. Vi tvingas byta motor och växellåda nu så killarna får jobba lite hårdare, säger Räikkönen själv.

Källa: STT
Artikeln, rubriken och huvudbilden uppdaterad efter kommentarer av Kimi Räikkönen.
Artikeln korrigerad klockan 20.50, säsongen avslutas i Abu Dhabi, inte Bahrain.

Läs också