Hoppa till huvudinnehåll

Jag kommer, Ture Sventon och extra mycket musik – det här är julen på Svenska Yles kanaler

Esther (Mathilda Kruse) och Linda (Vivi Lindberg) i närbild.
Esther (Mathilda Kruse) och Linda (Vivi Lindberg) i komediserien Jag kommer. Esther (Mathilda Kruse) och Linda (Vivi Lindberg) i närbild. Bild: Mimmo Hildén / Citizen Jane Productions tv-serier,vivi lindberg

Tiden från lucia och fram till nyår innehåller en hel del godbitar. Inte minst för dig som vill varva ner och komma i rätt stämning inför julen. Här finns nytt inhemskt ungdrama, ny säsong av svenska storserien Vår tid är nu, barnfilmer, julförberedelser och vinterpratare. Ett år som detta känna det också extra bra att kunna erbjuda många julkonserter.

Julen har redan kört i gång med exempelvis julkalendrar, jultips från Strömsö, julkonserten Hem till jul eller varför inte dokumentären Merry Christmas Yiwu om invånarna i staden som pyntar vår jul – men själva inte firar den.

I den här artikeln ger vi dig ännu fler tips och för att göra det lättare har vi delat in programmen i kategorierna drama, barnprogram, lifestyle och traditioner och musik. Vi hoppas du på så sätt lättare skall hitta det som intresserar just dig.

Drama

Mycket för unga och ny säsong av Vår tid är nu

Mitten av december bjuder på inte mindre än två finlandssvenska ungserier: Seriöst!? och Jag kommer. Båda utlovar relations- och vardagsproblem kryddat med mycket humor.

Seriöst!? handlar om bästisarna Hope och Joanna som går i nian. Joanna är den ordentliga och miljömedvetna medan Hope är impulsiv och modig och inta tar saker så allvarligt.

Serien handlar om förväntningar, osäkerhet, misslyckanden och försök att dölja dem. Om första gången. Om prestationsångest och respekt. Om hållbarhet och miljö. Om killar de gillar och om rivalitet. Fast inte alltid så seriöst.

I samband med serien publiceras även extra material på Yle Arenan där skådespelarna diskuterar de teman som behandlas i serien. Sex, mens, droger, mates before dates, grupparbeten och bonussyskon.

I komediserien Jag kommer träffar vi 17-åriga Esther (Mathilda Kruse) som är osynlig för sina klasskamrater, för sina lärare men framför allt för killarna i hennes skola.

Hon har ändå ingenting emot att gå under radarn, sociala situationer gör henne obekväm och tafatt. Men hennes sexuella frustration börjar nå nya höjder då hon ständigt är kåt.

I sina färggranna fantasier drömmer hon om att äntligen få ligga med någon. Esther lär känna den populära tjejen Linda (Vivi Lindberg), som blir hennes räddning då hon tar sig an uppdraget att hjälpa Esther att hitta ett ligg. En oväntad vänskap växer fram mellan de två mycket olika tjejerna.

Nina sitter på ändan i ett bord och ser ensam och ledsen ut, trots att bordet är omgivet av massor av gäster.
Hedda Stiernstedt som Nina i den fjärde säsongen av Vår tid är nu. Nina sitter på ändan i ett bord och ser ensam och ledsen ut, trots att bordet är omgivet av massor av gäster. Bild: Niklas Maupoix / SVT / Jarowskij Vår tid är nu,Vår tid är nu Julspecial,Hedda Stiernstedt,Hedda Stiernstedt som Nina Löwander

Mellandagarna bjuder på två intressanta svenska storserier – både efterlängtat epokdrama och urban scifi-thriller.

Efterlängtade fjärde säsongen av Vår tid är nu tar oss till 1951 och vi gör alltså ett hopp tillbaka i handlingen. I de nya avsnitten får vi veta mer om vad som hände med seriens kärlekspar Nina och Calle mellan den första och andra säsongen.

Specialsäsongen följer med familjen Löwander och deras personal ut till skärgården där de återupptar traditionen att driva sommarrestaurang. Nina är utskriven från sjukhuset men är ännu inte helt återställd. Calle gör upp planer för semestern med hustrun Sonja och deras son, men har tankarna på annat håll.

Familjens matriark Helga är tillbaka vid rodret med köksmästare Backe vid sin sida. Ute i skärgården väcks gamla minnen till liv. Samtidigt är Helga upptagen med att styra upp Ninas framtid med maken Erik på godset nere i Skåne.

Leander (Pia Tjelta) trycker Jonas (August Wittgenstein) mot marken.
Leander (Pia Tjelta) och Jonas (August Wittgenstein) i thrillern Hidden – Förstfödd. Leander (Pia Tjelta) trycker Jonas (August Wittgenstein) mot marken. Bild: Yellow Bird Pia Tjelta,Hidden - Förstfödd,August Wittgenstein

Hidden - Förstfödd är en mörk urban thriller om ett speciellt människosläkte som har övernaturliga krafter och för vanliga dödliga dolda förmågor. I dagens Stockholm utspelas en kamp mellan grupper av de eldmärkta.

Huvudpersonen Jonas blir varse om sin egenart efter en olycka. Hans liv vänds upp och ner och han börjar utforska sitt sanna jag, ovetande om att någon, eller några, är ute efter honom. Sakta dras han in i en härva av mystik och ritualmord.

Sändningstider och fler tips - Drama julen 2020

Seriöst!?
Alla avsnitt på Yle Arenan 11.12.2020

Berlin Station
Alla avsnitt på Yle Arenan och seriestart i TV2 14.12, svensk textning
Tiodelad amerikansk thriller som skildrar underrättelsetjänsters ibland rätt så skumma verksamhet. När CIA utsätts för avslöjanden och den verkar vara någon av de egna som läckt ut informationen kallart Daniel Miller in för att rädda situationen. Serien utspelar sig i dagens Berlin.

Kristal
Yle Arenan 15.12 och på Yle Teema 17.12, svensk textning
Inhemsk kortfilm om Kristal - ett märkligt helgon som vill bära allt hat, all förtvivlan, åtrå och förvirring omkring sig och på det sättet ge människorna en stund av frihet.

Kill Anneli
Yle Arenan 15.12 och Yle Teema 15.12, svensk textning
Kortfilm av Antti Holma om klassläraren Kaisa som vill göra allt perfekt. I samma skola jobbar också världens bästa lärare Anneli, som lyckas med allt och alltid är bättre än Kaisa.

Jag kommer
Alla avsnitt på Yle Arenan 20.12.2020.

Två farväl
Yle Arenan och Yle Fem 21.12
Jocke, vars pappa nyligen avlidit hämtar sin mamma från ett äldreboende på väg till pappans begravning. Jocke tampas inte enbart med sorgen över att ha förlorat sin far utan håller också på att förlora sin mamma till Alzheimern.

Sjuksköterskeskolan, S3
Alla avsnitt på Yle Arenan och seriestart på Yle Teema 24.12, svensk textning
Ny tredje säsong av danska dramaserien om sjukskötarna på Fredenslunds sjukhus på 50-talet. När säsongen startar skall sjuksköterskeeleverna i den första årskursen påbörjar sin krävande praktik i operationssalen.
(tidigare säsonger finns tillgängliga på Arenan)

Vår tid är nu, S4
Yle Fem på söndagar & måndagar, start 27.12
Alla avsnitt på Yle Arenan 25.12.
(tidigare säsonger finns tillgängliga på Arenan)

Hidden - Förstfödd
Yle Fem och Yle Arenan tre måndagar i rad med start 28.12
Måndag 28.12. (4 avsnitt), 4.1.2021 (4 avsnitt) & 11.1.2021 (2 avsnitt).

16 - seksten
Alla avsnitt på Yle Arenan 1.1
Uppföljser till serierna 18 - atten och 17 - sytten som handlar om 16-åriga Ibo. Med en familj i ruiner blir han inkastad i en ny miljö - en miljö där det bara finns plats för vinnare. Killarna och bussen betyder allt.

Everything's Gonna Be Okay
Alla avsnitt på Yle Arenan 1.1
Komediserie om neurotiska och homosexuella Nicholas som är drygt tjugo och bor i Australien. När han besöker sin pappa och två tonårshalvsystrar i Los Angeles får han en ny livsuppgift. Pappan är dödssjuk och vill att han tar över vårdnaden av flickorna.

Utöver tv-drama bjuder december också på en hel del drama från teaterscenen. DuvTeaterns I det stora landskapet publiceras på Yle Arenan 19.12 och sänds två dagar senare på Yle Fem.

I samband med teaterföreställningen sänds också tre dokumentärer kring DuvTeatern och deras skådespelare. Dokumentären Yvonne handlar om Yvonne Heins och hennes förberedelser inför pjäsen. Den tysta sångerskan (från 2011) handlar om teaterns unika uppsättning av operan Carmen och Du är nu Hamlet (från 2002) följer teatern under ett år - från första repetitionen till premiären av Hamlet.

Teaterintresserade kan också njuta av Veera Tyhtiläs pjäs "Usko, toivo, huijaus" ("Tro, hopp och lurendrejeri") som hade premiär i februari i år och visas på Yle Teema och Yle Arenan 19.12 med svensk text.

Barnprogram

Äventyr som passar hela familjen

Utöver julkalendrar och roliga spela i BUU-appen bjuder jul- och nyårshelgen också på flera filmer och serier som passar hela familjen. Här finns allt från den lite sorgliga berättelsen om Tsamo, animerade klassiker med Gordon & Paddy och Kalle Stropp & Grodan Boll till sex spännande avsnitt av Ture Sventon.

Filmen Tsamo (7) av Markku Lehmuskallio och Anastasia Lapsui baserar sig på verkliga händelser. På 1860-talet hörde Alaska och Finland samtidigt till det ryska kejsardömet. Brodern till en finländsk guvernör i Alaska köper där en 8-årig flicka, Tsamo, och tar med henne till Finland.

Tsamo (Albina Tologonova) tittar vädjande på Simon (Wilhelm Grotenfelt) medan Alisa (Alma Pöysti) vill att Tsamo skall stanna hos henne.
Tsamo (Albina Tologonova) i filmen med samma namn. Tsamo (Albina Tologonova) tittar vädjande på Simon (Wilhelm Grotenfelt) medan Alisa (Alma Pöysti) vill att Tsamo skall stanna hos henne. Bild: MakingMovies filmer,wilhelm grotenfelt

I det nya främmande landet blir hon en hackkyckling som människor förundrar sig över och Tsamo skyddar sig genom att ta sin tillflykt till den egna kulturens föreställningsvärld.

Animerade långfilmen Gordon & Paddy är spänning för de allra minsta. En nöttjuv har varit i farten i skogen. Då kommissarie Gordon tar sig an fallet träffar han en ung mus, Paddy, som blir hans assistent. När Gordon sedan ska gå i pension tar Paddy över som polismästare.

Till en början räcker det med att imitera Gordons arbetsmetoder, men snart får Paddy ett extra knivigt fall på sitt bord. Två barn har försvunnit och den huvudmisstänkta är som vanligt den fruktade räven. Men stämmer det verkligen att räven är så farlig som ryktet säger? Kommer barnen att räddas och av vem?

Siv och Gitan i förgrunden och Ture Sventon i bakgrunden som pekar och visar vägen.
Gittan (Cornelia Riddez) och Siv (Melinda Lindskog Pascalidou) på spännande äventyr tillsammans med Ture Sventon (Robert Gustafsson). Siv och Gitan i förgrunden och Ture Sventon i bakgrunden som pekar och visar vägen. Bild: Nordisk Film/TV Robert Gustafsson,Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet,Cornelia Riddez

I serien Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet (7) träffar vi 10-åriga Gittan och Siv som bor i Lingonboda. De har just lärt känna varandra men tillsammans kommer de ändå snart att uppleva spännande äventyr.

Siv bor granne med en märklig hyresgäst som inte vill bli störd. Grannen visar sig vara en legendarisk detektiv med en flygande matta. När Ture Sventons ärkefiende Vessla rymmer från fängelset får flickorna följa med på en sagolik jakt för att lösa gåtan om vad som döljer sig i vattnet under Bermudatriangeln.

Sändningstider och fler tips - Barnprogram julen 2020

Tsamo (7)
Yle Fem och Yle Arenan 19.12

Unna och Nuuk (7)
Yle Arenan 15.12 och Yle Fem 22.12
Äventyrsfilm för hela familjen om en tidsresa till finländskhetens rötter. 11-åriga Unna är en modig flicka och reser tillbaka i tiden. Där upplever hon spännande äventyr tillsammans med jämnåriga Nuuk.

Glada, Ada och sömnklockan
Yle Arenan 15.12
Film om Ada och Glada som ska ta hand om en tankspridd uppfinnarjocke som heter Manickus. På hans ägor bekantar sig flickorna med förunderliga uppfinningar och blir indragna i ett stort äventyr. (Finskt tal, textad till svenska)

Supermarsvinet (T)
Yle Arenan 15.12
Emilia får hemliga superkrafter efter att hennes sällskapsmarsvin har bitit henne. Snart behöver strömmingarna i Östersjön hjälp. (Finskt tal, textad till svenska)

Tom Sawyer (7)
Alla avsnitt på Yle Arenan 20.12
Animerad serie om Tom Sawyer - om frihet, vänskap och spännande äventyr. Tillsammans med Huckelberry Finn, Becky, Harper, Jenny och Ben väntar alltid ett spännande äventyr runt hörnet. (Engelskt tal, textat till svenska)

Ollie (T)
Yle Arenan och Piki-BUU 21.12.
28 nya avsnitt. Mitt i en stor och bullrig stad finns en lugn och fridfull plats. Det är en mysig park, stängd och bortglömd sen länge. Här bor den blå ugglan Ollie och alla hans vänner - storken, grodan och fyra små fåglar. Tillsammans hittar de på en massa äventyr.

LasseMajas detektivbyrå - Stella Nostra (7)
Yle Fem och Yle Arenan 23.12
Sömniga lilla Valleby gör sig redo för caféägarna Dino Paninis och Sara Bernards bröllop och våra populära detektiver Lasse och Maja står redo för att se till att ingenting ska gå fel.

Gordon & Paddy (T)
Yle Fem och Yle Arenan 23.12

Film: Rädda Tomten! (7)
Yle Fem och Yle Arenan 24.12
Animerad film om Julius som är åtta år och bor på ett barnhem. Han älskar att höra föreståndarens berättelser om hur tomten hade med sig Julius till barnhemmet en kall julafton för sisådär åtta år sedan. Men Julius hamnar helt plötsligt i en magisk vintrig parallellvärld där han måste rädda julen.

LasseMajas detektivbyrå - von Broms hemlighet (7)
Yle Arenan 23.12 och Yle Fem 25.12
Lasse och Maja hittar en gammal mystisk kista. Den visar sig tillhöra den excentriska släkten von Broms. Ett flera hundra år gammalt släktbråk blossar upp, och plötsligt är kistan stulen.

LasseMajas detektivbyrå - Skuggor över Valleby (7)
Yle Arenan 24.12 och Yle Fem 25.12
Lasse och Maja måste stoppa den ökända Konstskuggan för att inte Vallebys polisstation ska läggas ner.

Film: Trollvinter i Mumindalen (T)
Yle Arenan 15.12 och Yle Fem 26.12
Det är vinter i Mumindalen, men Mumintrollet vill inte gå i ide, han vill undersöka vintern. Snart upptäcker han att märkliga varelser går omkring i den midvintermörka snön och verkar vänta på en märklig och efterlängtad gäst.

Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet (7)
Yle Fem och Yle Arenan varje dag 26-31.12

Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr (T)
Yle Fem och Yle Arenan 1.1
Tre skumma typer vill ta över hela skogen och hugga ner den men det tänker sätta stopp för. De ger sig ut på ett svindlande äventyr för att rädda kottefolket som bor mitt inne i skogen. Tillsammans med vännerna tar de upp jakten på skurkarna.

Malory Towers (7)
Samtliga avsnitt på Yle Arenan 1.1
Tv-serie som baserar sig på Enid Blytons böcker och tar oss till Storbritannien efter andra världskriget. 12-åriga Darrell Rivers börjar på flickskolan Malory Towers där hon får uppleva mystik, bus, lacrosse och livslång vänskap.

Pelle Svanslös (T)
Yle Fem ocgh Yle Arenan 2.1
Animerad film från 1981 om Pelle som föds på en bondgård men hamnar hos en familj i Uppsala. Där möter han andra katter och blir retad för att han saknar svans. Värst är elake Måns, som dock alltid kommer till korta när det verkligen gäller.

Lifestyle

Julförberedelser och närproducerat

Strömsö och en av nordens främsta sockerbagare ger dig flera tips både när det gäller pynt och mat. Och kanske går det också att hitta inspiration inför julbordet från ett somrigt Åboland.

I Närmat i Åboland får du följa med Micke Björklund och Matias Jungar på en underhållande smakresa i den åboländska skärgården i augusti. Precis som under tidigare Närmat-turnéer är avsikten att lever enbart på närproducerad mat i en vecka.

Efter att ha fått rekordmånga tips på lokala råvaror blir det blir möten med passionerade producenter, besök i intressanta trädgårdar och strandhugg hos lokalmatsentusiaster.

Elien och Julien Huéber i Strömsös kök.
Elin Skagersten-Ström och kocken Julien Huéber i Strömsököket. Elien och Julien Huéber i Strömsös kök. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Elin Skagersten-Ström,julien huéber

Strömsö både bakar, pysslar och dekorerar enda fram till jul. Luciasöndagen skall det bland annat handla om surdegsbröd tillsammans med kocken Julien Huéber, Jim avslutar året med att tälja och Lee tipsar om en sista minuten-julklapp man kan göra själv, nämligen fågelmat.

Helgen innan jul skall det handla om julmat med anor från 1700-talet tillsammans med kocken Kenny Sundqvist och Lena och Nicke fixar en robust granmatta till verandan.

Sändningstider och fler tips - Lifestyle julen 2020

Jul hos Mette Blomsterberg
Yle Fem och Yle Arenan 9.12
I tre avsnitt tillreder danmarks främst sockerbagare allt från ingefärschoklad, bubblande glögg, marsinpangubbar och hunungspepparkakor. Hon ger också tips på flera dekorationer inför jul.

En tvättäkta lantis - Kajsas julklapp
Yle Fem och Yle Arenan 16.12
Julen närmar sig med stormsteg också hos Frank och familjen på Kastaniegården. De flesta julklapparna är färdiga, utom en viktig som fattas. Frank vill nämligen bygga en hundkorg till den nya familjemedlemmen Kajsa.

Strömsö
13.12, 20.12 på Yle Fem och dagen innan på Yle Arenan.

Närmat i Åboland
Yle Fem och Yle Arenan 20.12

Traditioner och musik

Lucia, vinterpratare och extra många julkonserter

Julmusiken har i år på många håll fått ge vika för restriktioner. Julkonserter har inhiberats och också årets Lucia-kröning kommer i år att ske utan publik. Vi laddar i alla fall upp med extra mycket julmusik: bland annat nyinspelade Hemmalive-program, konsert med Erik-André Hvidsten och De vackraste julsångerna som i år spelas in i Åbo.

Luciakröningen sänds direkt också i år. Under kröningen i Helsingfors domkyrka framförs stämningsfull sång och musik, inom ramen för rådande coronarestriktioner. Luciakören sjunger sånger i nya och gamla arrangemang, dirigent är Jannike Sandström. Cantores Minores sjunger under ledning av dirigent Hannu Norjanen.

Finlands Lucia Ingrid Enckell kröns av undervisningsminister Li Andersson. Programledare vid Domkyrkan är Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. Direktsändningen textas för personer med nedsatt hörsel.

Maria Höglund, Tomas Höglund och Mikael Svarvar sjunger.
Maria Höglund, Tomas Höglund och Mikael Svarvar i Hemmalive jul. Maria Höglund, Tomas Höglund och Mikael Svarvar sjunger. Bild: The Perfect Monday Group musikprogram,mikael svarvar

Hemmalive bjöd under våren och sommaren på tio intima musikupplevelser med finlandssvenska artister i deras hem. Nu kommer säsong två som inleds med stämningsfullt julfirande i skogen i Bromarv. Säsongens två första avsnitt är specialprogram som sänds i juletid.

I det första programmet medverkar de mångsidiga artisterna Tomas och Maria Höglund, Mikael Svarvar och stjärnskottet Maja Mannila. I det andra avsnittet medverkar skådespelaren Nicke Lignell, artisten och Lucialedaren Jannike Sandström, Borgåduon Anna & Klaus samt multi-instrumetalisten Lauri Schreck.

För dig som gillar julmusik via radio eller kanske med hörlurar och en filt i soffan så bjuder Yle Vega och Arenan på Julkonsert med Erik-André Hvidsten och Vasa Stadsorkester. Konserten spelades in i december 2019 och bjuder på en lång rad stämningsfulla julklassiker.

Också i år bjuder Yle Vega på Vinterpratare. Fem olika röster som speglar livet, med skratt och tårar, spex och svåra val, makt, död och kärlek. Är det slumpen som styr oss? Går det att detaljplanera sitt liv? Varför är det viktigt att tala om och dela det som är gott, men också det allra svåraste? Årets Vinterpratare är Tarja Halonen (28.12), Kevin Holmström (29.12), Camilla Svevar (30.12), Andrea Reuter (31.12) och Fritjof Sahlström (1.1).

Sändningstider och fler tips - Traditioner och musik julen 2020

Finlands lucia 2020
Yle Fem och Yle Arenan direkt 13.12

Julmusik från Kronoby kyrka 2013
Yle Arenan 13.12 och på Yle Fem 26.12
Traditionella och mindre kända julsånger med elever från Kronoby gymnasium, Ådalens skola och Mellersta Österbottens kammarorkester.

De vackraste julsångerna från Vasa 2018
Yle Arenan 13.12 och på Yle Fem 27.12
Julsånger med QuinnTon, Wasa bygdekör, Vokalensemblen Röster, Sundom skolkör och Vasa svenska församlings körer.

De vackraste julsångerna 2014
Yle Arenan 13.12
Våra kära julsånger i Finska Missionssällskapets regi. Medverkar gör bland andra kören Amigo Choral under ledning av Sören Lillkung och solist Maria Höglund.

Decemberkväll
Yle Fem 14.12 och sedan tidigare på Yle Arenan
Repris av konserten Decemberkväll från 2019. Tomas Ledin och en rad kända artister bjuder på julsånger, hits, komik och allsång på Kulturhuset i Helsingfors. På Arenan finns också Decemberkväll från 2018.

De vackraste julsångerna från Åbo 2020
Yle Arenan 19.12, Yle Fem 24.12 & Yle Vega 26.12
De vackraste julsångerna sänds i år från Henrikskyrkan i Åbo med Pia Siegfrids och Jan Hellberg som konferencierer.

De vackraste julsångerna från Johanneskyrkan i Helsingfors 2019
Yle Arenan 19.12
Församlingen sjunger de vackraste julsångerna tillsammans med församlingens kör ledd av kantor Dag-Ulrik Almqvist, också Johannes församlings musiklekgrupp medverkar. Konferencierer är Tomas Kolkka och Maria Repo-Rostedt.

Hemmalive jul
Yle Arenan 19.12. Yle Fem 24.12 & 25.12.

Julkonsert med Lyran och Akademen 2019
Yle Fem 21.12 och sedan tidigare på Yle Arenan. Yle Vega 24.12
Årets julkonsert med Akademen och Lyran ställdes in och istället sänds fjolårets konsert. Dirigenter är Jutta Seppinen och Riku Laurikka och på trumpet Verneri Pohjola. (Konserten på Arenan är en längre version än den som sänds i Yle Fem).

De vackraste julsångerna med Finlands lucia
Yle Fem och Yle Arenan 21.12
De vackraste julsångerna med Finlands lucia 2020. Programmet bandades på luciakröningen 13.12.2020 i Helsingfors domkyrka.

Svenska dagen 2020 - konsertversionen
Yle Fem och Yle Arenan 21.12
Svenska dagen-festen 6.11 bjöd på många fina musikuppträdanden. Här får vi ta del låtarna med Mirella, Humorgruppen KAJ, Emilia Alm, Crimson Peak, Josefin Silen, Sami Saari m.fl

Morgongudstjänst i juletid från Johanneskyrkan i Helsingfors
Yle Arenan 22.12
Vi firar gudstjänst i Johanneskyrkan i Helsingfors med Mikael Busch-Nielsen som celebrant, Dag-Ulrik Almqvist som körledare och Anne Hätönen som organist. Anna-Maria Böckerman är solist. Vi får också höra julens berättelse läst från bibelns evangelier. Repris från 25.12.2019.

Julkonsert med Erik André Hvidsten och Vasa stadsorkester
Yle Vega och Yle Arenan 23.12

Hem till jul - en intim julkonsert
Yle Fem 24.12 och sedan tidigare på Yle Arenan
En stämningsfull musikalisk julgåva med flertalet norska artister.

Fokus på julmusik
Yle Vega och Yle Arenan 24.12
I två program låter Kjell Ekholm några av våra käraste artister välja sina favoritjullåtar.

Johann Sebastian Bachs Juloratorium
Yle Vega och Yle Arenan 24.12
Kören vid Trinity College i Cambridge och Upplysningstidens orkester, dir. Stephen Layton. Solister: Katherine Watson, Iestyn Davies, James Gilchrist och Matthew Brook

Gudstjänst: Julotta från Åbo
Yle Fem, Yle Vega & Yle Arenan 25.12
Julottan firas i Henrikskyrkan tillsammans med Åbo svenska församling.

Vegas vinterpratare
Yle Vega och Yle Arenan 28.12 – 1.1

Listan på program sammanställd 9.12. Reservation för ändringar. Håll dig uppdaterad om vårt utbud under jul och nyår via våra programtablåer.