Hoppa till huvudinnehåll

Time utnämner Joe Biden och Kamala Harris till årets person 2020

Joe Biden och Kamala Harris gör "high five"
Joe Biden och Kamala Harris representerar något historiskt, lyder Times motivering. Joe Biden och Kamala Harris gör "high five" Bild: EPA-EFE/BIDEN CAMPAIGN Joe Biden,Kamala Harris

Den tillträdande presidenten Joe Biden och hans vicepresident Kamala Harris har utnämnts till årets personer av den amerikanska tidskriften Time.

– De representerar något historiskt, skriver Times på Twitter.

78-åriga Joe Biden är den hittills äldsta som utnämnts till årets person. Han blir också den äldsta nya presidenten i USA:s historia.

56-åriga Kamala Harris är den första kvinnan, afroamerikanen och asienamerikanen som kommer att bli USA:s vicepresident.

Den historiska duon utses för att de "förändrar den amerikanska berättelsen, visar att kraften av empati är större än raseriet som delar oss och delar med sig av en vision av helande i en sörjande värld", skriver Times chefredaktör Edward Felsenthal.

Målningar av Joe Biden och Kamala Harris.
Joe Biden svär presidenteden i januari. Målningar av Joe Biden och Kamala Harris. Joe Biden,Kamala Harris

Andra kandidater till den prestigefyllda utmärkelsen var vårdpersonalen vid frontlinjen i kampen mot coronaviruset, USA:s smittskyddschef Anthony Fauci och den sittande presidenten Donald Trump.

Biden och Harris har tillsvidare inte kommenterat utmärkelsen.

Time har utnämnt årets person sedan år 1927. Årets person kan vara en person, grupp, sak eller idé som enligt tidningen har haft det största inflytandet på årets händelser.

I fjol utsågs klimataktivisten Greta Thunberg till årets person. Tidigare har bland annat Donald Trump, #metoo-rörelsen, Angela Merkel, Mahatma Gandhi och Adolf Hitler fått utmärkelsen.