Hoppa till huvudinnehåll

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres: Utlys klimatnödläge

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres talar under ett klimatmöte som hålls på distans. Hans ansikte syns via en skärm.
Antonio Guterres uppmanar världsledarna att förkunna klimatnödläge tills klimatneutralitet uppnåtts. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres talar under ett klimatmöte som hålls på distans. Hans ansikte syns via en skärm. Bild: EPA-EFE/All Over Press António Guterres,FN

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanade alla länder att utlysa klimatnödläge och att skära ned på sina koldioxidutsläpp i ett tal under FN:s virtuella klimattoppmöte på lördagen.

Över 70 ledare samlades virtuellt på lördagen i FN:s virtuella toppmöte om klimatet (The Climate Ambition Summit) på Parisavtalets femårsdag. Storbritannien och Frankrike stod som värdar för toppmötet.

Guterres öppnade mötet och kritiserade de nuvarande klimatmålen för att inte vara tillräckliga. Målet för Parisavtalet, som slöts år 2015 är att hålla den globala uppvärmingen under två grader och sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.

– Kan någon ännu förneka att vi står inför ett dramatiskt nödläge? Jag uppmanar alla världens ledare att utlysa ett klimatnödläge i sina länder tills klimatneutralitet har nåtts, sa Guterres i videosamtalet.

– Om vi inte ändrar riktning kan vi vara på väg mot en katastrofal temperaturökning på mer än tre grader under det här århundradet, sa han.

"Det är oacceptabelt"

Guterres sa att de ekonomiska återhämtningspaket som nu tagits fram i samband med coronakrisen innebär en möjlighet att försnabba vägen mot en framtid med mindre utsläpp.

Guterres varnade ändå för att förändringen inte verkar ske tillräckligt snabbt.

– Hittills har G20-länderna använt 50 procent mer på att stimulera ekonomin och på krispaket som kan kopplas till fossil bränsleproduktion och konsumption i stället för att satsa på koldioxidsnål energi. Det är oacceptabelt.

Inför mötet har EU:s medlemsländer kommit överens om att minska utsläppen med 55 procent tills 2030, jämfört med nivån år 1990. Storbritannien har uppgett att landet ska försöka minska sina utsläpp med 68 procent i samma takt.

Biden: USA ska genast med i Parisavtalet

USA, med världens näst största utsläpp efter Kina, lämnade Parisavtalet under Donald Trumps tid som president. Joe Biden som intar Vita huset i januari planerar att genast gå med i avtalet på nytt.

– Om 39 dagar går USA med igen. Vi ska föra utvecklingen framåt och tackla klimatkrisen, skriver han på Twitter.

I ett uttalande sa Biden på lördagen också att USA ska vara klimatneutralt tills 2050. Sammanlagt har över 110 länder förbundit sig till att bli klimatneutrala senast år 2050. Kina har uppgett att landet ska vara det senast år 2060.

Statsminister Marin talade om Finlands planer

Statsminister Sanna Marin (SDP) representerade Finland under lördagens klimatmöte. Hon sa bland annat att Finland försöker bli världens första klimatneutrala välfärdssamhälle.

Marin höll ett kort videotal om Finlands klimatplaner och nämnde bland annat att Finland strävar efter att bli klimatneutralt redan år 2035.

Källor: AFP, Reuters, STT