Hoppa till huvudinnehåll

Många som bor utomlands har inte varit hemma på länge och nu är hemlängtan stor

En kvinna och en man plus två barn sitter på sand i en öken.
Familjen Ehrman-Sylvander gör ofta utfärder i öknen. En kvinna och en man plus två barn sitter på sand i en öken. Bild: Tarja Ruuska Dubai,sand,öknar,barnfamiljer,barn (familjemedlemmar),Harri sylvander

För familjen Ehrman-Sylvander blir julen sig inte lik i år, de får inte mormor och morfar på besök som de brukar. Och familjen Brink stannar hemma i Stockholm istället för att besöka farmor och farfar i Vasa.

Coronapandemin gör att många familjer fått planera om sitt julfirande. För dem som bor utomlands och brukar komma hem till jul blir det ännu svårare att fira jul som vanligt.

För Joel Brink från Vasa till exempel blir det julfirande i Stockholm i år, men det har inte varit ett enkelt beslut.

- Vi har varit i valet och kvalet om vi ska åka hem till Finland i år. Vi har en bokning till den 23 december, som redan är framflyttad en gång från höstlovet.

Han berättar att de har tagit vecka för vecka och sett läget an, men nu har det bestämt sig för att stanna.

- Nu har vi väl kommit till insikt och konstaterat att vi behöver ta ett beslut så att vi inte står här rådlösa dagen innan julafton och inte är förberedda på att fira jul här.

Joel Brink från Vasa firar i år julen i Stockholm.
Joel Brink firar jul i Stockholm i år. Joel Brink från Vasa firar i år julen i Stockholm. Bild: Privat Stockholm,joel brink

Joel Brink kommer från Vasa och hans fru kommer från Pargas. De brukar fira julen antingen i Vasa eller i Pargas och förflytta sig till den andra orten under mellandagarna.

- Det är en klassisk jul då vi försöker täcka in så mycket som möjligt och vara där tills man blir trött på det och längtar efter att komma hem. Så brukar det vara. Nu har jag inte varit hemma på väldigt länge så nu längtar jag bara hem.

Inget besök av morföräldrar

En som inte hade tänkt komma hem oberoende är Malin Ehrman-Sylvander, som är uppvuxen i Vörå, men nu bor i Dubai.

Familjen Ehrman-Sylvander brukar ha mormor och morfar från Vörå på besök över julen.

- De brukar resa hit varje år, de har varit här nu nio år i rad. För att komma bort från vintern och mörkret brukar de stanna några veckor.

Malin Ehrman-Sylvander berättar att de ibland går på kameltävlingar, åker ut till öknen på utflykt eller safari.

- På julafton brukar vi ibland gå till den skandinaviska kyrkan, sen brukar vi hämta en färdig kalkon och julmiddag från ett hotell. Det är en tradition som jag och min pappa brukar ta hand om.

På julmarknaderna brukar familjen Ehrman-Sylvander få julstämning.

- Det som ju är viktigt när man firar finländska helger är att det ser ut ungefär som i hemlandet. När man bor här ute i öknen och här finns palmen men ingen snö så försöker man återskapa de samma maträtterna, samma lukter och samma smaker. Visuellt vill man att det ska se ut som det gör hemma.

Malin Ehrman-Sylvander säger att hon har hemlängtan och den blir värre den här tiden på året.

- I synnerhet nu när vi inte har släktingar på besök eller har möjlighet att träffa andra finländare.

Jullovet enda möjligheten att åka hem

Reina Klemets från Kaskö studerar i Umeå och hon ska komma hem till jul.

- Jag tar båten över och allt på båten fungerar ju bra då det är stora ytor och man behöver inte sitta trångt som på till exempel ett tåg.

Reina Klemets
Reina Klemets åker hem till Finland och sitter i karantän i 10 dagar. Reina Klemets Bild: Privat Umeå,reina klemets

Reima Klemets säger att hon kommer att hålla sig i karantän i tio dagar.

- Det är därför jag far hem, för jullovet är nästan enda möjligheten att fara hem. Vi har långt jullov och distansstudier underlättar så att jag inte behöver fara tillbaka genast efter jullovet.

Inget annat alternativ än att fira julen tillsammans

Sebastian Kåla, som ursprungligen är från Karleby och nu bor i Stockholm har tillsammans med sin bror som också bor i Stockholm hyrt en stuga i Åre där de ska fira jul med sina föräldrar.

- Vi bokade stugan i augusti eller september, då läget var lite lugnare än vad det dessvärre är i dag.

För att vara på den säkra sidan kommer Sebastian Kåla att tillbringa tiden fram till jul i lägenheten och han och brodern tar bilen till Åre.

- Jag vill bära mitt strå till stacken för att kunna möjliggöra en jul med familjen.

Sebastian Kåla håller sig hemma i sin lägenhet i Stockholm.
Sebastian Kåla firar jul i Åre tillsammans med familjen. Sebastian Kåla håller sig hemma i sin lägenhet i Stockholm. Bild: Privat Stockholm,Karleby,sebastian kåla

För familjen Kåla fanns det egentligen inte något annat alternativ än att fira jul tillsammans.

- Vi är jättenära som familj. Mamma och pappa hade i normala fall besökt oss minst en gång per kvartal, jag skulle ha varit hemma i Karleby flera gånger varje år.

- Nu var jag hemma en gång i somras och jag har ingen aning om när det blir nästa gång. Jag har extremt svårt att ens föreställa mig en jul utan att vi alla är tillsammans.

Sebastian Kåla säger att ett alternativ skulle ha varit att föräldrarna kom till Stockholm, men det är svårt eftersom bröderna bor i varsin liten lägenhet.

- Dessutom vill jag inte utsätta mamma och pappa för den risken att de skulle flyga hit.

Joel Brink berättar att det i finlandssvenska diskussionsgrupper på Facebook har funderats ganska mycket på hur man ska göra i år.

- Det är en blandning mellan skuldbeläggande och ett utbytande av tricks hur man ska ta sig till Finland på bästa sätt. ”Kan man vara i karantän, kan man till och med undgå karantän? Går det flyg direkt till Vasa eller måste man ta tåget?”

Joel Brink berättar att många också klargör att nu ska man inte åka till Finland. Han säger att många också tänker sitta i karantän när de kommer till Finland och så finns det de som funderar på att testa sig innan de reser.

- Diskussionen är lite vass, får jag väl nog lov att säga.