Hoppa till huvudinnehåll

Paketrallyt i full gång – finländare shoppar på nätet som aldrig förr

Mängder av paket saplade i en lagerhall.
Över 2,5 miljoner finländare handlar sina julklappar på nätet i år. Mängder av paket saplade i en lagerhall. Bild: Kalle Niskala / Yle paket,färdtjänst

Postombuden har svårt att få rum för alla paket som kommer in då näthandeln fått ett uppsving i och med coronan. Enligt en undersökning som Posten gjort handlar över 2,5 miljoner finländare sina julklappar över nätet i år.

I och med att finländare shoppar ivrigt på nätet innebär det också mer jobb för postombuden. Tomas Träskelin är butiksföreståndare på K-market Sundom i Vasa och han har märkt av en klar ökning i mängden paket.

- Det är jättestora mängder. Det är sex till sju rullvagnar varje dag, men det löper på bra i år, säger Träskelin.

- Inte är det en förbannelse, men det är mycket jobb och inte får vi så bra betalt för det så att det skulle vara en lukrativ rörelse. Men det är bra service och ett komplement till det andra vi har.

En man med munskydd på står framför hyllor fyllda med paket.
Enligt Tomas Träskelin har mängden paket ökat klart i år. En man med munskydd på står framför hyllor fyllda med paket. Bild: Yle/Anna Wikman livsmedelsbutik,paket,julklappar,Sundom,Vasa,tomas träskelin

Enligt Träskelin började paketen strömma in redan i början av november med en liten topp i samband med Black Friday.

- Det håller på ändå till jul och mellandagarna också. Alla kommer inte ihåg allt de har beställt så det kan ligga något kvar på hyllan, men ända fram till julafton hämtar man paket.

Posten slår rekord

Posten har slagit rekord i mängden paket under hösten. Första veckan i december hanterade Posten 1,9 miljoner paket. Det tidigare rekordet på 1,5 miljoner paket gjordes veckan innan.

Trots den stora mängden paket har mängderna varit hanterbara för ombuden. Enligt Jenni Kiviniemi vid K-supermarket i Kristinestad har man kunnat ta emot alla paket.

En kvinna sorterar paket. Hyllorna är fulla av paket.
Postombudens hyllor är fyllda med paket. Här sorterar Jenni Kiviniemi paket i Kristinestad. En kvinna sorterar paket. Hyllorna är fulla av paket. Bild: Yle/Juho Teir paket,julklappar,Kristinestad,livsmedelsbutik,post,jenni kiviniemi

Hon påpekar att kunderna också är snabba att hämta paketen, så att paketen inte står och samlar damm i hyllorna allt för länge.

- Speciellt från paketautomaten hämtar man paketen bra. På morgonen brukar den vara ganska tom, så man kan fylla på med nya.

- Ibland har vi ändå paket som hänger kvar och då måste vi returnera dem.

Ivriga kunder snabbare än paketen

Men det är inte enbart Posten som hanterar paket. Thomas Fröberg i Kristinestad är ombud för Matkahuolto och även de får rekordmycket paket just nu.

- I år är det nog mycket mera än ifjol, varje dag kommer det mellan 60 och 100 paket.

Fröberg är ändå inte orolig för att utrymmet ska ta slut. Hyllorna töms snabbt och ibland är kunderna lite för ivriga.

- Vissa kunder är är här och väntar redan före paketen. När de ser att paketet har transporterats från Vasa så kommer de hit en timme senare och tror att paketet redan kommit. Men alla paket kommer kring kvart före fem på kvällen.

En man står och sorterar paket.
Enligt Thomas Fröberg hinner de tömma hyllorna innan nästa lass kommer. En man står och sorterar paket. Bild: Yle/Juho Teir paket,julklappar,Kristinestad,Matkahuolto,thomas fröberg

Något desto mera jobb har inte paketmängderna orsakat Fröberg, men han hoppas ändå att situationen normaliseras.

- Vi ska hoppas att det återgår till det normala så att folk shoppar också i affärer, så att de klarar sig. Näthandeln är också bra för sin del, men om inte kunderna köper från affärerna så finns det snart inga affärer kvar.