Hoppa till huvudinnehåll

Finlands lucia Ingrid Enckell kröntes av undervisningsminister Li Andersson: "Du har ett viktigt uppdrag, du låter oss stanna upp med det ljus du sprider"

Ingrid Enckell står i domkyrkan i luciautstyrsel.
Finlands lucia 2020 Ingrid Enckell i Domkyrkan i Helsingfors. Ingrid Enckell står i domkyrkan i luciautstyrsel. Bild: Karl Vilhjálmsson Lucia,Ingrid Enckell

Kröningen av Finlands lucia Ingrid Enckell inleddes klockan 17 i Domkyrkan i Helsingfors. Enckell kröntes av undervisningsminister Li Andersson som betonade lucias viktiga uppgift i sitt tal under kröningen. "Du har ett viktigt uppdrag, du låter oss stanna upp med det ljus du sprider", sa Andersson.

– Det känns jätteroligt, jag är tacksam, sa årets lucia Ingrid Enckell i sändningen efter att hon krönts till årets lucia i Domkyrkan.

Ingrid Enckell i luciaustryrsel står utanför Domkyrkan i Helsingfors.
Ingrid Enckell är Finlands lucia 2020. Ingrid Enckell i luciaustryrsel står utanför Domkyrkan i Helsingfors. Bild: Karl Vilhjálmsson Lucia,Finlands Lucia,Ingrid Enckell

Hon sa att hon var lite nervös inför det hela, trots specialarrangemangen i år.

– Fast det inte var en publik inne i kyrkan, visste jag att folk ser på tv. Jag var nervös, mitt hjärta bultade hårt, beskriver hon känslan under kröningen.

Lucias uppdrag slutar inte här.

– Nu väntar jag på att i mån av möjlighet möta människor och sprida ljus i den här tiden. Det har varit ett jobbigt år för många, men det kommer bli bättre, sa Enckell.

"Viktig tradition"

Minister Li Andersson (VF) sa efter kröningen att årets luciakröning får visa att vi måste hitta nya sätt att fira i och med coronaepidemin.

– Lucia får förkroppsliga det att vi måste hitta nya sätt att fira gemenskapen, sa hon i en intervju med programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.

Li Andersson och Jannike Sandström trär ett halsband runt lucia Ingrid Enckell.
Undervisningsminister Li Andersson (VF) krönte Finlands lucia i år. Li Andersson och Jannike Sandström trär ett halsband runt lucia Ingrid Enckell. Bild: Karl Vilhjálmsson Lucia,Finlands Lucia,Li Andersson,Jannike Sandström,Ingrid Enckell

Andersson sa att det var en stor ära att få uppdraget att kröna årets lucia.

– Det är en viktig tradition för att den representerar ljus, värme och gemenskap under den mest mörka och kyliga årstiden. I år kändes det som en stor ära att få uppdraget för vi behöver ljus, värme och gemenskap mer än någonsin i år.

Finlands lucia Ingrid Enckell i Helsingfors domkyrka.
Ingrid Enckell uppträdde i Domkyrkan utan publik på plats. Finlands lucia Ingrid Enckell i Helsingfors domkyrka. Bild: Karl Vilhjálmsson Lucia,Finlands Lucia,Ingrid Enckell

Lucia uppträdde sedvanligt i kyrkan, tärnorna på distans

I vanlig ordning bjöd kröningskonserten på musik med Finlands lucia och Luciakören, även om delar av konserten i år bandats i förväg på grund av coronarestriktionerna.

I år äntrade lucia kyrkan till en instrumental version av luciasången spelad på cello. Lucia uppträdde med solosång i Domkyrkan med ackompanjemang av Luciakörens dirigent Jannike Sandström på piano.

Eftersom mängden människor inne i kyrkan hade minimerats på grund av coronasituationen var Jannike Sandström också gästartist under kröningskonserten. Sandström har under de senaste åren etablerat sig som soloartist.

Till musikutbudet i övrigt hörde som vanligt Luciakörens sång, men på grund av coronarestriktionerna har alla körens sånger bandats i studio på förhand och visas som musikvideor under sändningen.

Luciakören spelade in sånger utanför Domkyrkan 2020.
Luciakören filmades tidigare på Domyrkans trappor. Körsången är i år inspelad i studio på förhand. Luciakören spelade in sånger utanför Domkyrkan 2020. Bild: Jannike Sandström Finlands Lucia,luciakören

Kröningen genomfördes utan publik

En annan följd av gällande coronarestriktioner var att kröningen genomfördes i Domkyrkan helt utan publik.

Finlands lucia Ingrid Enckell och tärnor står utanför Helsingfors domkyrka.
Lucia med tärnor på Domkyrkans trappor. Finlands lucia Ingrid Enckell och tärnor står utanför Helsingfors domkyrka. Bild: Karl Vilhjálmsson Lucia,Finlands Lucia,Ingrid Enckell

Det blev inte heller någon luciakortege efter kröningen eftersom man ville undvika stora folksamlingar utomhus.

Trots de avvikande arrangemangen bjöd Svenska Yle på en stämningsfull luciasändning i sällskap av programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. Du kan se hela sändningen genom att klicka på huvudbilden i artikeln.

Här kan du se hela kröningen.

Läs också