Hoppa till huvudinnehåll

På jakt efter borttappade tomteluvor på Kimitoön

Ett barn pekar mot en röd tomteluva på marken.
Den första tomteluvan är hittad! Ett barn pekar mot en röd tomteluva på marken. Bild: Yle/Dmitri Volgin Söderlångvik herrgård,tomtejakt

På Kimitoön har den stora tomtejakten pågått under helgen. Vi tog oss ut i skogen och följde med en ivrig tomtejägare.

På grund av coronasituationen har flera julmarknader och andra evenemang blivit inställda i år. Men vissa uthomhusevenemang går fortfarande att ordna.

Nära Söderlångvik gård har några tomtar tappat sina röda luvor, då de har sprungit från gården till vindskyddet i skogen. Nu gäller det att hitta alla tomteluvor som finns längs stigen.

Neil Kinos, som snart fyller tre år, har kommit med mamma Diana för att hjälpa tomtarna hitta sina luvor.

Det är lite halt på den snötäckta bergskullen, så vi tar oss försiktigt uppåt.

Ett barn och en kvinna står invid en liten tall. På marken syns en röd tomteluva.
En till tomteluva är hittad! Ett barn och en kvinna står invid en liten tall. På marken syns en röd tomteluva. Bild: Andrea Wiklund/Yle Söderlångvik herrgård,tomtejakt

- En tomte! utbrister Neil då han får syn på något rött som skymtar under ett träd.

Tomteluvorna är väl gömda under tallarna och bakom trädstammarna, men med lite hjälp av mamma hittar Neil snart flera stycken luvor.

Väl uppe på kullen hittar de den sista luvan inne i vindskyddet. Här brinner brasan, så Neil och Diana passar på att värma sig en stund och avnjuter några russin.

En kvinna med ett barn i famnen. Barnet håller upp fem fingrar.
Fem tomteluvor fanns det! Eller var det bara fyra? Bäst att räkna om på vägen tillbaka. En kvinna med ett barn i famnen. Barnet håller upp fem fingrar. Bild: Yle/Dmitri Volgin Söderlångvik herrgård,tomtejakt

Samtidigt njuter dom av den fina utsikten över Kimitoöns skogar, och lite längre bort skymtar havet genom snöyran.

Alla luvorna är hittade. Förhoppningsvis lämnas de tillbaka till sina ägare, så att tomtarna slipper frysa om huvudet under julen.