Hoppa till huvudinnehåll

Stående skyttet orsakade problem för Eder – Røiseland blev femte segraren på sex lopp

Mari Eder på vallen
Mari Eder bommade tre skott i jaktstarten. Mari Eder på vallen Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT skidskytte,Mari Eder

Mari Eder höll ihop skyttet i liggande men i stående kom bommarna. Eder åkte på tre straffrundor i jaktstarten och tappade jämfört med sin startposition. Högst upp på pallen blev det ett nytt namn för säsongen då Marte Olsbu Røiseland vann loppet.

Mari Eder hade två tunga veckor i Kontiolax men när hon kom till Hochfilzen började det se bättre ut. I sprinten i fredags var hon 15:e åkare och hade därmed ett gynnsamt utgångsläge till jaktstarten där mycket brukar kunna hända.

Eder höll också sin placering då hon sköt fullt i båda liggande, men i stående började problemet. Eder tappade mark till täten då hon drog på sig två straffrundor i första stående, och vid sista skyttet kom ytterligare en bom.

Tre straffrundor gjorde att Eder tappade jämfört med sin startposition och gick till slut i mål på 21:a plats.

Røiseland vann jaktstarten

Segern i jaktstarten gick till Marte Olsbu Røiseland. Norskan såg ut att ha avgjort loppet efter tredje skyttet men en bom i sista gjorde att hon bjöd in Dzinara Alimbekava i tävlingen.

Røiseland och Alimbekava gick ut i princip samtidigt på det sista varvet men då gjorde norskan ett snabbt ryck och åkte sedan mot en ohotad seger.

– Den här segern betyder väldigt mycket. Jag har haft en bra start på säsongen men saknade en seger. Det här motiverar mig väldigt mycket.

– Jag höll på att förstöra det vid sista skyttet men mina skidor var fantastiska. Vallateamet har gjort ett bra jobb och jag kände redan vid starten att det här är min dag, säger hon till NRK.

I och med att Røiseland vann tävlingen blev hon den femte segraren i säsongens sex första lopp. Endast Hanna Öberg har vunnit två lopp under säsongsupptakten.

Resultat, jaktstart:

1. Marte Olsbu Røiseland NOR 29.04,6 (2)
2. Dzinara Alimbekava BLR +13,9 (0)
3. Julia Simon FRA +17,9 (3)
4. Hanna Öberg SWE +21,4 (0)
5. Karoline Knotten NOR +52,6 (0)
6. Dorothea Wierer ITA +1.04,9 (2)
7. Elvira Öberg SWE +1.11,8 (3)
8. Franziska Preuss GER +1.13,9 (3)
-------------------
21. Mari Eder FIN +2.09,2 (3)
44. Suvi Minkkinen FIN +3.40,9 (3)

Läs också