Hoppa till huvudinnehåll

F1-cirkusens sista platser ska fyllas för nästa år – Hamilton siktar på julklapp från Mercedes, Red Bull har tufft val framför sig

Max Verstappen och Alexander Albon i Red Bull.
Max Verstappen (till höger) är given etta i Red Bull. Däremot hänger Alexander Albon löst. Max Verstappen och Alexander Albon i Red Bull. Bild: EPA Max Verstappen,Alexander Albon

Tre bilar saknar en förare inför 2021. Det lär inte dröja speciellt länge innan de två tätstallen Mercedes och Red Bull har spikat uppställningen.

Formel 1-säsongen avslutades i Abu Dhabi i söndags. Med sista loppet vid lucia och starten på nästa säsong i mars betyder det att pausen blir kortare än normalt.

Hos tre stall gapar en plats tom fortfarande.

Störst frågetecken finns i Red Bull. Vem ska göra söndagens segrare Max Verstappen sällskap?

Årets Red Bull-tvåa Alexander Albon och Sergio Perez är de två huvudspåren för spekulationerna. Red Bull-höjdarna Helmut Marko och Christian Horner säger enligt Autosport att ett beslut fattas inom ramen för det här året.

Albon blev fyra i säsongsfinalen och enligt Marko var det ett av Albons bästa lopp. Sjua i totala sammandraget är däremot en missräkning i den näst bästa bilen.

– Nu har vi hela bilden och vi ska fatta ett beslut under de kommande dagarna. Vi har otroliga mängder med information från olika banor. Nu ska vi sätta oss ner och komma fram till rätt beslut, säger Horner.

Perez blev fyra i VM-serien

Efter söndagens lopp sa Albon att han har gjort allt för att få förnyat förtroende.

– Det kändes som en bra avslutning på året. Jag kan inte avgöra om det här är tillräckligt eller inte. Jag tycker att jag har gjort allt och nu får andra bestämma, säger han till Motorsport.

Sergio Perez.
Sergio Perez fick ge plats när Sebastian Vettel skulle in i Racint Point-organisationen till 2021. Sergio Perez. Bild: XPB images/AOP Sergio Pérez,Racing Point

Perez avbröt i Abu Dhabi, men har i övrigt en stark säsong bakom sig i Racing Point. Mexikanen slutade fyra i VM-serien och tog sin första seger i karriären i Bahrain.

– Jag är extremt nöjd med det jag har gjort. Jag hade corona och missade två lopp. Jag är extremt glad och stolt över min säsong, säger han på formel 1:s webbplats.

– Jag ser fram emot vad som händer. Jag vet inte vad det blir, men jag ser fram emot det. Alla kommer att veta vad som händer inom ett par veckor.

Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens tycker inte att Albon räcker till.

– Vill de utmana Hamilton om segrar så måste de ha en starkare andraförare än Albon. Det är min åsikt. Och enligt information ska Red Bull bestämma det här nästa vecka.

Ingen tvekan i Mercedes

På tal om Hamilton … Den sjufaldige världsmästaren har fortfarande inget avtal för 2021, men det lär vara en ren tidsfråga innan britten meddelar att han fortsätter i formel 1.

Hamilton säger till Sky Sports att han hoppas på en julklapp från Mercedes i form av ett nytt kontrakt.

– Jag vill vara här nästa år. Vi har mer att uppnå som ett stall. Jag hoppas att vi börjar diskutera och får det avklarat före jul.

Lewis Hamilton firar seger.
Lewis Hamilton. Lewis Hamilton firar seger. Bild: xpbimages.com Lewis Hamilton

Stallchefen Toto Wolff är också tydlig när det gäller Hamiltons fortsättning i Mercedes.

– Det finns ingen orsak till att det inte blir så.

Det tredje stallet med en öppen plats är AlphaTauri. Enligt Sky kommer japanen Yuki Tsunoda att ersätta Daniil Kvijat och bli stallkamrat med Pierre Gasly.