Hoppa till huvudinnehåll

Svar på coronatest fås snabbare igen – men överläkare orolig inför jul: "Vi har haft tur då svåra sjukdomsfall inte har uppstått hos oss"

Man med kort ljust hår och munskydd står utanför Vasa centralsjukhus.
Peter Nieminen är chefsöverläkare vid Vasa centralsjukhus. Han hoppas att var och en ska tänka på hur och med vem den firar jul- och nyårshelgerna. Fler än tio personer borde inte samlas. Man med kort ljust hår och munskydd står utanför Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund Vasa centralsjukhus,Vasa sjukvårdsdistrikt,nieminen

Nu får man åter svar på coronatesterna inom två-tre dagar. Det är en lättnad efter en period då testsvar kunnat dröja i fyra eller i allra värsta fall fem dagar.

Peter Nieminen, chefsöverläkare vid Vasa centralsjukhus, har inte hört några närmare redogörelser från Fimlabs laboratorium i Tammerfors där stockningen uppstod på grund av en trasig analysenhet.

- Men det drar i varje fall bättre, nu får vi svar på mellan två och tre dagar, säger Nieminen.

På måndagen rapporterades sex nya coronafall inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Trenden är tydlig, allt fler av de nya fallen finns i Vasa.

- Det är inte så alarmerande om man ser till siffrorna kanske, men det finns ändå orsak att vara orolig inför julhelgen, säger Nieminen.

En får vård på VCS

Inte minst om man ser till grannen, Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt, finns skäl att ta situationen på allvar menar Nieminen. I Södra Österbotten har sju personer avlidit tilll följd av Covid-19 i höst. Förklaringen ligger i att fler åldringar smittats där än i Österbotten.

Men det är ingen självklarhet att Vasa sjukvårdsdistrikt fortsätter klara sig utan dödsfall.

- Vi har haft tur att svåra sjukdomsfall inte har uppstått hos oss, säger Nieminen.

Som förklaring ser Nieminen möjligen att de äldre har lärt sig att vara rädda om sig och skydda sig själva.

- Och så har vi lyckats bra med att skydda våra äldreboenden.

Tidigare under hösten har de som blivit allra sjukast och behövt vård i Vasa sjukvårdsdistrikt varit i 60-årsåldern. De har lyckats besegra viruset, säger Nieminen.

För tillfället får en patient vård för covid-19 på Vasa centralsjukhus, men ingen behöver nu intensivvård.

Tänk noga efter inför jul

Under de senaste veckorna har många österbottniska läkare uppmanat invånarna att tänka noga efter hur man firar jul. Peter Nieminen sällar sig nu till dem.

Först och främst är det viktigt att försöka begränsa firandet med en så liten grupp människor som möjligt. Den gällande rekommendationen är att maximalt tio personer samlas.

Och även då kan det vara bra att ha försiktigthetsåtgärder i tankarna, menar Nieminen.

- Alla borde orka följa rekommendationerna. Då skyddar man sig själv, sina käraste och alla andra också.