Hoppa till huvudinnehåll

USA inför sanktioner mot Turkiet för köp av ryskt luftvärnssystem

Ryska luftvärnsmissiler av typ S-400 Triumf på parad på Röda torget i Moskva i maj 2016.
Det ryska luftvärnssystemet S-400 blir ett allt större problem mellan bundsförvanterna USA och Turkiet. Ryska luftvärnsmissiler av typ S-400 Triumf på parad på Röda torget i Moskva i maj 2016. Bild: EPA/YURI KOCHETKOV Ryssland,missiler,luftvärnsrobot,S-400 Triumf

USA inför sanktioner mot sin Nato-bundsförvant Turkiet för att landet införskaffat ett luftvärnssystem från Ryssland. Enligt utrikesminister Mike Pompeo försätter Turkiets affär både amerikansk teknologi och personal i fara. Turkiet fördömde sanktionerna direkt och uppmanade USA att häva dem.

Sanktionerna riktar sig mot både företag och personer, men i fokus står Turkiets företag för förvarsmaterielsupphandlingar SSB.

USA belägger företaget med export, och sanktionerna omfattar också frysning av tillgångar och visumrestriktioner för företagets styrelseordförande och tre anställda.

Turkiet tog emot det ryska S-400-systemet förra året och affären har blivit ett stående problem mellan Nato-länderna USA och Turkiet.

USA utvecklar sitt nya F-35-jaktplan i samarbete med andra Nato-länder, men har uteslutit Turkiet ur samarbetet på grund av S-400-affären.

USA befarar att affären kan ge Ryssland möjlighet att lättare se det nya amerikanska F-35-planet på sina radarsystem.

– Vi har i dag skickat en klar signal att USA tillämpar sina lagar till fullo och inte tänker tolerera betydande transaktioner med Rysslands försvars- eller underrättelsesektorer, skriver utrikesminister Mike Pompeo i ett pressmeddelande.

Turkiet fördömde omedelbart sanktionerna och anklagade USA för att försämra relationerna mellan länderna.

Landets utrikesministerium kallade sanktionerna ett stort misstag och uppgav att Turkiet förbehåller sig rätten att svara på ett sätt det anser nödvändigt.

Ryssland meddelade å sin sida att USA:s sanktioner är "illegitima". Enligt utrikesminister Sergej Lavrov visar USA:s sanktioner på landets arrogans gentemot internationell lag.

Källor: AFP, Reuters

Läs också