Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Akademi tampas med ett betydligt underskott 2021: "Långsiktiga förändringar behövs för att nå en ekonomisk stabilitet"

Arken, Åbo Akademi, Åbo
Även fastighetskostnaderna beräknas öka år 2021. Arken, Åbo Akademi, Åbo Bild: Arash Matin / Yle Åbo Akademi,someåbo

Åbo Akademis budget för 2021 visar ett betydligt underskott. Budgeten godkändes på styrelsens möte i måndags.

Enligt rektor Moira von Wright har utgifterna ökat, samtidigt som inkomsterna har minskat. Bland annat har Undervisnings- och kulturministeriet ändrat på sina kriterier för hur ministeriet delar ut pengar till universiteten. Enligt von Wright ser ministeriet i en allt högre grad på utbildningsprestationer och volym.

Men inom den svenska utbildningen är det svårare att nå samma volymer som för den finskspråkiga utbildningen, säger von Wright.

- Vi har en indikation på att vi måste göra långsiktiga förändringar i våra sätt att arbeta för att nå en ekonomisk stabilitet.

Moira von Wright
Rektor Moira von Wright. Moira von Wright Bild: Åbo Akademi Moira von Wright

Hur kunde fler studerande bli färdiga i tid?

Bland annat handlar det om att granska genomströmningen av studerande, alltså se till att studerande blir färdiga med sin examen inom utsatt tid.

- Vi vill göra vårt yttersta för att studierna ska löpa på bästa möjliga sätt. Vi måste granska hur vi kan lägga upp studierna så att man inte bara kommer in utan också kommer ut i tid och får ett arbete. Vi har goda siffror på det här men kan bli bättre, säger von Wright.

Hur stort underskottet är vill von Wright inte säga i det här skedet eftersom de slutliga siffrorna inte är klara.

- Det är för tidigt att uttala sig i den frågan.

Arbetet med att granska verksamheten inleds efter årsskiftet. I februari ska de första förslagen på åtgärder presenteras till styrelsen.

Några samarbetsförhandlingar är inte aktuella i dagsläget, säger von Wright.

- Ett annat sätt är att se över om det behövs förnyelse inom något område. Det är väldigt viktigt att de förändringar vi gör långsiktigt stärker kvaliteten i utbildningen.