Hoppa till huvudinnehåll

Eeli Tolvanen har gjort sitt i Jokerit – kan nu få oväntat stor roll i Nashville: ”Måste bara ha rätt inställning”

Eeli Tolvanen i en träningsmatch.
Eeli Tolvanen. Eeli Tolvanen i en träningsmatch. Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/All Over Press Eeli Tolvanen

Tretton poäng på 25 matcher – men nu tackar Eeli Tolvanen för sig i Jokerit den här säsongen. Nu styr anfallaren kosan mot Nashville igen, där han till och med kan vara aktuell för en stor roll i NHL-truppen.

Då Eeli Tolvanen gjorde succé som 18-åring för Jokerit i KHL förutspåddes han få en framgångsrik karriär. Men hittills har utvecklingskurvan inte pekat lika brant uppåt som många hade hoppats på.

Efter några säsonger i AHL blev Tolvanen i höst utlånad till Jokerit, där han hann stå för 5+8 på 25 matcher innan Nashville hörde av sig och bad honom återvända till USA.

Enligt de senaste uppgifterna ska NHL-säsongen köra i gång tidigast i mitten av januari.

– Jokerit tackar Tolvanen för tiden han tillbringat i klubben och önskar honom lycka till med de kommande utmaningarna, skriver ”Narrarna” på sin webbplats.

Men hur mycket ansvar ska Tolvanen vänta sig i Nashville?

"Tagit stora kliv framåt"

Säsongen 2018/19 blev det fyra matcher och 1+1 i toppligan, men 2019/20 tillbringade Tolvanen helt och hållet i Milwaukee Admirals i farmarligan.

Efter en trög start noterades Tolvanen till slut för 21+15 på 63 matcher.

Enligt bland andra The Athletic (bakom betalmur) finns det ändå orsak att vänta sig att Tolvanen tar en plats i NHL-truppen. I bästa fall kan han till och med vara aktuell för en roll i de två första kedjorna.

Eeli Tolvanen.
Eeli Tolvanen. Eeli Tolvanen. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Eeli Tolvanen

Sajten understryker nämligen att såväl Craig Smith, Nick Bonino som Mikael Granlund lämnat laget efter slutspelet och att Tolvanen är spelaren med mest erfarenhet av spel på högsta nivå.

– Se på hur han spelade för oss förra säsongen och inse att han tagit stora kliv framåt på många sätt, säger Milwaukee-tränaren Karl Taylor till sajten.

– Han spelade boxplay, han blockerade skott och gjorde mål. Han gjorde allt vi bad av honom. Han har vuxit som spelare och människa och det ser ut som att tiden är inne för honom att få chansen som vi uppfattar att han kommer att få, fortsätter han diplomatiskt.

Klubbchefen och Kurri optimistiska – scout skeptisk

Klubbchefen David Poile medgav också enligt Nashville Post att Tolvanen är under lupp i KHL.

– Det vi sett honom göra på video ser väldigt bra ut. Det ser ut som att han blivit mognare och jag tror att han kommer att få en utmärkt chans att visa upp sig på träningslägret, förutsatt att ett sådant kan arrangeras, sa Poile enligt tidningen i oktober.

Saldot i KHL talar ändå inte för att Tolvanen skulle vara i glödhet form för tillfället.

– Skottet är elitklass. Han kan skjuta från distans och panga in one-timers. Han var livsfarlig i powerplay för Milwaukee och det är där han kan göra skada för Nashville också. Men jag köper inte att han kommer att få värst mycket ansvar i 5-mot-5, säger en anonym NHL-scout till The Athletic.

– Enligt mig måste han bara glömma alla motgångar han stött på så här långt och inse att han har mycket kvar att ge. Jag vet att han har jobbat hårt. Jag tror att han kommer att vara mer redo nu än tidigare. Han börjar inse vad som krävs, kontrar Jokerits vd Jari Kurri.

AHL-tränaren Taylor håller med.

– I mitt tycke är han redo för klivet upp till NHL. Han måste bara ha rätt attityd – att inte ta något för givet. Han måste ta vara på chansen, säger han.

Läs också