Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar har sina skolbarn hemma som försiktighetsåtgärd – rektor: "Man vill försäkra sig om att kunna träffa mormor och morfar under julen"

skolelever i trappa
I Åbo har föräldrar kontaktat skolor och anhållit om ledigt för sina skolbarn. skolelever i trappa Bild: Silja Viitala / Yle vår,maj,2020,Helsingfors,Finland,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,pandemier,epidemier,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,skolor,skolelever,grundskolan,grundskolans lågstadium,grundskolans högstadium,Grundskolor och gymnasier,utbildning,klassrumsundervisning,lågstadiet,First grade,skolbyggnader,barn (åldersgrupper),pojkar

Eleverna i årskurserna 4–9 i Åbo inleder den här veckan distansundervisning fram till jullovet på grund av det försämrade coronaläget i regionen. Många Åboskolor har märkt att flera föräldrar också anhållit om att deras skolbarn i årskurserna 1–3 ska få vara hemma.

Bland annat Sirkkala skola har fått förfrågningar av föräldrar om ledigt för de yngre barnen, säger rektor Elise Kurtén.

– För tillfället handlar det om en handfull barn som ska vara borta, men det hinner bli flera ännu, säger Kurtén.

För vissa föräldrar verkar det vara en försiktighetsåtgärd att ha barnen hemma, för att göra julen tryggare.

– Man vill försäkra sig om att kunna träffa mormor och morfar eller äldre släktingar under julen.

Rektor Elise Kurtén står framför Sirkkala skolbyggnad.
Rektor Elise Kurtén berättar att mycket får planeras om när en del skolelever kommer vara hemma före jullovet börjar. Rektor Elise Kurtén står framför Sirkkala skolbyggnad. Bild: Isabel Nordberg /Yle Sirkkala skola,elise kurtén

Ingen distansundervisning för åk 1–3

Även vid Cygnaeus skola och Braheskolan har föräldrar varit i kontakt. Rektor Nicke Wulff säger att det är en allmän oro inför coronaläget som fått föräldrar att anhålla om ledigt.

– Flera barn har föräldrar eller mor- och farföräldrar som hör till riskgruppen, som familjen vill skydda inför julfirandet. Många har tänkt fira jul i en liten familjär grupp och man är orolig över att barnen skulle smitta någon äldre.

Wulff säger att det är förståeligt att föräldrarna anhåller om ledigt för sina barn. I nuläget handlar det om 5–10 barn per skola.

Trots att antalet inte är stort har man diskuterat bland lärarna hur man ska se på frånvaron.

– Det är en liknande diskussion som i våras om hur skolorna ska förhålla sig till ansökningarna om ledighet. En del elever är lediga för att de åker på resa till Lappland och vissa elever för att de ska stanna hemma. Ingen orsak är mer rätt än den andra.

Men Wulff poängterar att skolan inte erbjuder distansundervisning för de yngre skoleleverna.

För de barn vars föräldrar anhållit om ledigt får barnen komma överens med lärarna om skoluppgifter som ska göras under sista skolveckan.

– Vi kan inte fatta beslut om distansundervisning själva på skolan men föräldrarna kan ansöka om ledigt för sina barn.

Vaakakuva Turun tuomiokirkon kuusesta joulukuussa 2020.
Genom att ha barnen hemma från skolan vill man göra julen tryggare. Vaakakuva Turun tuomiokirkon kuusesta joulukuussa 2020. Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle Åbo domkyrka,Åbo,julbelysning,julgranar,jul

Julpysslandet blir lidande

På Sirkkala skola brukar dagarna före jullov ägnas åt att skapa julstämning. I år hade man planerat en julspårning för alla klasser som skulle innehålla lite överraskningar.

Nu blir den inte av och i stället för julpyssel blir det läxor för barnen som ska vara hemma före jullovet.

– Allt sådant som julpynt och brädspel, som vi brukar ha före jul, blir lidande just nu.