Hoppa till huvudinnehåll

Ingåstrand lockar folk från när och fjärran - Fastighetsförmedlare: “De flesta vill bli Ingåbor”

Det byggs nya hus på Ingåstrand våren 2021. De första byggs på sandplanen innan man går till tennis- och isplanerna.
Här, mellan köpcentret i småbåtshamnen i Ingå kyrkby och tennisplanerna, ska de första husen i Ingåstrand byggas våren 2021. Det byggs nya hus på Ingåstrand våren 2021. De första byggs på sandplanen innan man går till tennis- och isplanerna. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ingå,Västnyland,ingåstrand här byggs de två första våningshusen 2021

Efterfrågan på de nya bostäderna i Ingåstrand är stor. Fastighetsförmedlare Kati Ståhlberg berättar att de flesta som vill bo i Ingå kyrkby vill bli fast boende.

De två första våningshusen byggs på Ingåstrand i Ingå kyrkby i vår. Det är frågan om fyravåningshus i trä med 16 bostäder i varje hus. Totalt ska fyra sådana byggas på Ingåstrand tillsammans med radhuslängor.

De första våningshusen planeras vara färdiga hösten 2022 och det tredje våningshuset under 2023.

Fastighetsförmedlare Kati Ståhlberg säger att förhandsreserveringen gått väldigt bra.

- De som reserverar bostäder är från Ingå och grannkommunerna, Vanda, Esbo och övriga Finland.

Kati Ståhlberg.
Fastighetsförmedlare Kati Ståhlberg tar emot förhandsreserveringar på bostäderna i Ingåstrand. Kati Ståhlberg. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ingå,Västnyland,kati ståhlberg

Omkring 80 procent av bostäderna i våningshusen är reserverade. Enligt Kati Ståhlberg vill de flesta bli fast bosatta Ingåbor.

- De motiverar sitt val av Ingå med att de vill jobba på distans och ha mera utrymme omkring sig och ett lugnare liv.

Havet och skärgården finns mitt framför näsan och det är kort avstånd till huvudstadsregionen, fortsätter Ståhlberg att räkna upp.

Ingåstrand byggs upp där det finns tennisplan och ishockeyrink i Ingå kyrkby.
Vid tennis- och ishockeyplanerna ska ett våningshus till byggas. Radhuslängorna byggs längs stranden. Ingåstrand byggs upp där det finns tennisplan och ishockeyrink i Ingå kyrkby. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ingå,Västnyland,ingå tennisplan

Bostäderna kostar mellan 4 900 och 6 000 euro per kvadratmeter. Kati Ståhlberg tycker inte att det är dyrt.

- De får då havsutsikt och all service finns i närheten. Det låter kanske mycket, men då finns det också en möjlighet att köpa en båtplats och det är många intresserade av.

Vad tycker du om priset, kommundirektör Robert Nyman?

- Jag är glad att prissättningen är sådan att bostäderna ser ut att bli reserverade och sålda. Det viktigaste är att projektet lyckas så det går framåt.

Robert Nyman.
Ingåstrand ska byggas ut inom de närmaste åren och kommundirektör Robert Nyman ser det som viktigt att processen inte stannar upp utan hela tiden går framåt. Robert Nyman. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ingå,Västnyland,robert nyman

De första våningshusen byggs bakom köpcentret mot tennisbanorna, radhuslängorna byggs längs med stranden.

Kati Ståhlberg berättar att det enligt preliminära planer byggs 10-12 radhuslängor.

- Reserveringen av dem har ännu inte påbörjats, men det är många som visat intresse för dem.

Det planeras dessutom bostäder och affärslokaler där båtägarna tidigare förvarade sina båtar vintertid, i närheten av insamlingskärlen för avfall.

Markaffärer görs i början av nästa år

Kommundirektör Robert Nyman säger att de första markaffärerna mellan kommunen och Marcus Grönholms företag Inkoon keskustakehitys, IKK, görs i månadsskiftet januari-februari nästa år.

- Kommunen inleder efter det upphandlingen och byggandet av infrastrukturen som krävs innan husen kan byggas.

Det kostar Ingå kommun drygt tre miljoner att bygga infrastrukturen då hela Ingåstrand är färdigt med 14 000 kvadratmeter byggyta.

Byggentreprenören är vald

Karjalan Rakennus ja Maalaus från Villmanstrand är byggentreprenör för Ingåstrand.

På kommunstyrelsens möte den 14 december gav styrelsen samtycke till att aktierna i de bostadsaktiebolag som håller på att grundas ägs av byggentreprenören under byggnadsfasen. Det här behövs eftersom bankerna kräver att entreprenören äger aktierna innan pengarna kan lyftas.

De grönas Lassi Koikkalainen ville att ärendet remitteras, men ingen understödde honom, så förslaget om samtycke från kommunens sida godkändes. Koikkalainen anmälde avvikande åsikt.

Fram och tillbaka om Ingåstrand

I januari 2018 berättade Marcus Grönholm i en intervju för Yle Västnyland om planerna för Ingåstrand och om bostadsmässan som planerades till 2022.

Det ordnades en arkitekttävling 2018 där arkitekter fick ge sin vision om Ingåstrand, men så småningom fick Marcus Grönholm kalla fötter. I november 2019 konstaterade han att det gick i rallyfart, och nu måste man bromsa lite.

Finlands bostadsmässa drog sig också ur projektet, men Ingå kommun beslöt i början av det här året att Grönholm kan få en andra chans.

Kommundirektören: Jag tror på projektet

Ingå har slutit ett avtal där IKK har ensamrätt att planera området, marknadsföra lägenheter och ta emot reserveringar.

Robert Nyman säger nu att han absolut tror på projektet.

- Vi jobbar med det här eftersom vi tror på det. Det blir ingen bostadsmässa, men nu utgår vi från att det blir som vi avtalat.

Marcus Grönholm.
Marcus Grönholm säger att han är överraskad över det stora intresset för Ingåstrand. Marcus Grönholm. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ingå,Västnyland,marcus grönholm

I planerna finns också en utvidgning av köpcentret Strand som Marcus Grönholm äger.

- Det finns många idéer, men vi väntar och ser med det.

Läs också