Hoppa till huvudinnehåll

Korsnäs kommundirektör köper inte sannfinländsk pamflett: "Populistiskt grepp att hoppa på invandrare"

Kvinna i halsduk ser in i kameran och ler.
Kommundirektör Christina Båssar i Korsnäs säger att invandrare inte utgör någon stor utgiftspost för Korsnäs kommun. Kvinna i halsduk ser in i kameran och ler. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsnäs,kommundirektör

Ett sannfinländskt försök att ge sin invandrarkritik kommunal kontext och på så vis få större genomslag i vårens val. Den bedömningen gör statsvetare om partiets senaste utspel. I Korsnäs köper kommundirektör Christina Båssar inte partiets argument.

När Sannfinländarnas tankesmedja Suomen perusta i måndags gav ut en pamflett lyftes Korsnäs upp som den kommun i landet som betalar mest för utlänningspolitiken. Tankesmedjan har tagit fasta på statistik som visar att Korsnäs betalar ut den största andelen av de totala utkomststöden till invandrare.

Korsnäs är inte den enda österbottniska kommunen i toppen på listan. Korsnäs åtföljs av Vörå, Närpes, Kaskö, Nykarleby och Kristinestad samt Larsmo.

I Korsnäs blev kommundirektör Christina Båssar till en början lite förskräckt över att Sannfinländarna valde att ta till ett sådant vapen, som hon uttrycker det, med kommunalvalet på kommande.

- Det är ett populistiskt grepp att hoppa på invandrare. Man hittar siffror och statistik som styrker ens åsikt om man söker tillräckligt länge i de statistiska databaserna, säger Båssar.

Tog emot kvotflyktingar

När den första reaktionen lagt sig valde Båssar att titta närmare på siffrorna och hur det kommer sig att Korsnäs toppar listan över kommuner där 40 procent eller mer av de sociala bidragen betalades ut till invandrare under 2018.

- Det har att göra med den grupp av kvotflyktingar som vi tog emot till kommunen hösten 2017. De har rätt att få understöd för integrering en tid och det är säkert det som syns i statistiken.

Det syns egentligen inte i kommunens ekonomi, eftersom kommuner får stöd från staten för att ta emot kvotflyktingar.

- Eftersom kommunen haft bra sysselsättningsläge och få arbetslösa, är det klart att den här gruppen sticker ut då man relaterar det till vår befolkningsmängd. Att det blir ett sådant utslag i den där statistiken förvånar mig inte, det är säkert fakta rakt upp och ner då man räknar på siffror.

Går det att säga att nyfinländare, invandrare utgör en stor utgiftspost för Korsnäs kommun?

- Inte för vår kommun nej, det kan man nog inte säga. Nettomässigt är det både plus och minus så att säga att det borde gå jämt ut.

I stället menar Båssar att det påverkar Korsnäs positivt eftersom landsbygdskommuner annars har svårt att få nya invånare och arbetskraft.

Båssar säger att de i Korsnäs inte planerar något svar på Sannfinländarnas pamflett. De fortsätter som de gjort tidigare i höst med olika projekt, till exempel projektet Möjligheternas Korsnäs som sträcker sig till slutet av 2022.

- Där är grundtanken och ideologin att vi vill ha fler invånare till vår kommun, det finns bra med utrymme, säger Båssar.

Statsvetare: Sannfinländarna vill ge invandrarkritik kommunal kontext

Kim Strandberg, professor i statskunskap vid Åbo Akademi i Vasa, ser Sannfinländarnas pamflett som ett försök att ta den invandrarkritiska linje som gett dem stort väljarstöd i riksdagsval och förankra den på ett nytt sätt på kommunal nivå.

- Det är inte alls överraskande att man nu försöker koppla det här till en kommunal kontext. Tidigare har partiet inte riktigt lyckats få fram hur deras frågor handlar om det kommunala, men det här luktar ett försök att visa på att "se här, invandring är ett problem även för er på lokal nivå, fastän ni inte tror det", säger Strandberg.

Statsvetare Kim Strandberg vid Åbo Akademi i Vasa.
Kim Strandberg är professor i statskunskap vid Åbo Akademi i Vasa. Han ser Sannfinländarnas pamflett som ett försök att koppla partiets invandrarkritik till kommunal nivå på ett nytt sätt. Hur stor framgång det ger i vårens kommunalval är förstås oklart. Statsvetare Kim Strandberg vid Åbo Akademi i Vasa. Bild: Yle/Johanna Ventus statsvetare,Åbo Akademi,kim strandberg

Strandberg anser ändå inte att partiets argument håller logiskt. Sannfinländarna har valt att se siffrorna ur eget perspektiv. Det hela målas upp som om andelen invandrare som får stöd är stor, men defacto handlar det om att nivåerna av utkomststöd som betalas ut bland andra grupper i de österbottniska kommunerna är mycket låg.

- Jag tycker att det är lite fult att försöka vinkla det på det här sättet. Att man sedan gömmer sig bakom sin egen tankesmedja gör inte saken bättre.

Sannfinländarna kan göra bättre val än de brukar

Hur effektiv kommer då den här taktiken att vara i vårens kommunalval? Många finländare har drabbats ekonomiskt av den pågående coronakrisen och Strandberg ser Sannfinländarnas budskap som ett försök att tälja guld den vägen.

- Normalt sett fungerar ju populism på sådana som har det ekonomiskt svårt. Men det behöver inte bita lika lätt som de kanske tror, för den här gången är ju skurken ändå ett virus.

Mansperson i kostym.
Jussi Halla-ahos målsättning är att hans parti ska vara störst i kommunalvalet 2021. Mansperson i kostym. Bild: Matti Myller / Yle Jussi Halla-aho,politiker,porträtt,Sannfinländarna

Tittar man på opinionsläget går det ändå mycket bra för Sannfinländarna just nu, påpekar Strandberg.

- Jag tror att dom kommer att göra ett bättre kommunalval än vad dom brukar göra. Att de själva har förstått att de måste koppla sina kärnbudskap till det kommunala och till den lokala kontexten kan bidra.

Partiets anti-invandringsbudskap kan tidigare ha varit för abstrakt för väljarna att förstå på kommunal nivå, påpekar Strandberg och lyfter fram att partiet inte brukar göra så bra kommunalval som man kanske tror att de gör.

- Å en sidan kommer resultatet säkert att variera från kommun till kommun. Å andra sidan är Helsingfors intressant i och med att det blivit ett borgmästarval där Jussi Halla-aho själv ställer upp. Halla-aho har blivit något av en galjonsfigur på samma sätt som vi såg tidigare med Timo Soini, som kunde dra med sig hela partiet.