Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska den omstridda torgparkeringen invigas i Åbo – de första bilarna kör ner i parkeringshuset på onsdag

grupp människor som går en rundvandring och tittar på underjordiska parkering som byggs i åbo centrum
Så här såg det ut i parkeringshuset i somras. Då fick Åboborna bekanta sig med parkeringshuset. grupp människor som går en rundvandring och tittar på underjordiska parkering som byggs i åbo centrum Bild: Arash Matin / Yle torgparkering,Salutorget (Åbo),Åbo

I åratal har torgparkeringen väckt starka känslor i Åbo. Nu är det dags för den underjordiska parkeringen att öppna sina dörrar för bilister. I parkeringen finns plats för 600 bilar.

Torgparkeringen invigs på onsdagsförmiddagen av stadsdirektör Minna Arve. Efter det kan de första bilisterna köra in i parkeringshallen. Parkeringen kommer att vara gratis fram till julafton.

Den underjordiska torgparkeringen har diskuterats i flera år och behandlats i rättsinstanser. Torgparkeringen godkändes i Åbo stadsfullmäktige 2012 med minsta möjliga marginal.

Även avtalen mellan Åbo stad och bolaget Turun Toriparkki har debatterats.

åbo centrum torgparkeringsbygge utifrån
Arkivbild från sommaren 2020. åbo centrum torgparkeringsbygge utifrån Bild: Arash Matin / Yle torgparkering,Salutorget (Åbo),Åbo

Arbetet med den underjordiska torgparkeringen inleddes år 2018. I början av bygget orsakade också markras i samband med bygget problem för en del fastigheter kring torget, däribland Åbo Svenska Teater och ortodoxa kyrkan.

Renoveringen av själva Salutorget fortsätter år 2021. Åbo stad står för kostnaderna för renoveringen av torget.

Nästa år ska paviljongerna på torget bli klara, liksom också ytan av torget. Meningen är också att bygga underjordiska förbindelser till de intilliggande kvarteren.

Läs också