Digitala plattformar som Facebook, Instagram, Google och Amazon står inför hotet om dryga böter i och med nya spelregler på den europeiska marknaden.
EU vill nu via ett nytt regelverk se till att de gigantiska bolagen kan synas och göras mer transparenta.
EU-kommissionen kommer inom kort att presentera sina nya regler för digitala tjänster, och idén är att stora bolag måste kontrollera sitt innehåll bättre.
EU-kommissionens nya regelverk kommer att påverka de stora digitala bolagens hantering av innehållet.
Stora bolag måste kontrollera sitt innehåll bättre
Bolagen anses i dag inte vara tillräckligt transparenta, och användarna får inte en ordentlig inblick i vem som har tillgång till information om dem. Det råder också oklarhet i hur användarnas informationsflöde utformas.
För tillfället kan de stora plattformarna på frivillig basis avlägsna innehåll och produkter som anses vara olämpliga. Men om de inte gör det drabbas de inte av några värre negativa följder i dagens läge.

Facebook och Amazon kan innehålla olagligt material
Bolagen kommer nu - enligt förslaget till nytt regelverk - att kunna stå inför böter på miljarder euro om de trotsar reglerna, skriver tidningen Politico.
Bolag som Google och Twitter riskerar böter på upp till sex procent av sin årsomsättning om de inte följer de nya reglerna, sägs det i EU-kommissionens utkast, enligt Politico.
Bestämmelserna gäller ett vidsträckt område; allt från tyglandet av hatiska uttalanden i sociala nätverk till stopp för elektronisk försäljning av förfalskade varor på olika kommersiella plattformar.
EU-kommissionens DSA-dokument uppges definiera plattformar med mer än 45 miljoner användare som mycket stora plattformar.
Plattformarna måste begränsa möjligheterna till spridande av olagligt material i sina nätverk. De måste också ge utomstående större insyn i data och utse oberoende granskare som kan kontrollera att bolagen följer de nya reglerna.
Bolagen måste meddela hur de tänker stoppa olagligt material och vilka motåtgärder som vidtas.
På bolagens ansvar att konsumenten inte förs fel
EU-myndigheterna har allt mer börjat oroa sig över hur olika aktörer använder reklam för att nå konsumenter.
Enligt de nya reglerna måste det ges mer detaljerad information om vem det är som betalar för den här typen av meddelanden. Vidare måste reklamen begränsas om den bryter mot de nya innehållsreglerna.
Bolagen kommer att avkrävas detaljerad information om hur deras algoritmer automatiskt skickar innehåll eller produkter till människor som använder sociala nätverk eller e-postservice.
Det har larmats om att konsumenter förs till olagligt material av automatiserade verktyg på nätet. Ett av målen med de nya reglerna är att ge både konsumenter och analytiker en större kunskap i hur de här komplexa algoritmerna används på webben.

"Det är inte vi som måste anpassa oss till dagens plattformar - det är plattformarna som måste anpassa sig till Europa"
I februari presenterade EU-kommissionen en strategi där man betonade begreppet förtroende. EU-kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager konstaterade att "utan förtroende kan vi inte få positiva saker att hända".
Vestager påpekade också att artificiell intelligens i sig inte är någonting gott eller ont. Enligt henne ska EU gå sin egen väg i digitala frågor, och inte försöka efterlikna USA eller Kina.
Europeiska bolag har hittills, med få undantag, hamnat i skymundan på en marknad som dominerats av amerikanska IT-jättar. Bolag som Google, Facebook och Amazon har blivit dominerande till stor del tack vare tillgången till information från kunder och användare.
- Det är inte vi som måste anpassa oss till dagens plattformar. Det är plattformarna som måste anpassa sig till Europa, sa den franske kommissionären Thierry Breton.

EU vill också ha nya regler för de mindre företagens möjligheter att konkurrera med jättarna.
Jättebolagen bakom digitala nätverk har fått mycket kritik för att de slukar en för stor bit av marknaden.
Det finns en separat process kallad Digital Markets Act vars mål är att få till stånd bättre konkurrensförhållanden.
Frågan är hur de nya reglerna kan genomdrivas
Mycket handlar ändå om hur väl de här nya reglerna kan genomdrivas.
Många av de stora namnen i Silicon Valley lyder i första hand under irländsk lagstiftning eftersom tekniska giganter som Facebook och Google är lagligt registrerade i Irland, mestadels av skatteskäl.
EU:s planerade regelverk väntas kunna skapa friktion. Irland har inte varit särskilt aktivt i att ställa de stora amerikanska bolagen till svars.
EU-kommissionens utkast kommer ännu att gå igenom olika instanser och sannolikt ändras. De slutgiltiga reglerna tros vara färdiga tidigast 2024.
- DSA (Digital Services Act): Spelregler för det som händer på de digitala plattformarna
- DMA (Digital Markets Act): Regelverk för hur plattformarna konkurrerar med andra mindre aktörer inom sitt specifika område
Källor: Politico, Digital Service Act, TT; Reuters, Financial Times