Hoppa till huvudinnehåll

Österbottningarna inte lika flitiga coronatestare som förr: "De har haft symtom i tre eller fyra dagar"

Skylt utanför Vasa centralsjukhus.
Skylt utanför Vasa centralsjukhus. Bild: Jarkko Heikkinen / Yle COVID-19,Covid-19-provtagning,Coronatestning,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirus,Vasa centralsjukhus

När smittspridningen ökar i Österbotten är det också fler som testar sig för coronaviruset. Ann-Katrin Brandtberg på akuten vid Vasa centralsjukhus berättar att man oftast får tid för test samma dag som man ringer och man ska testa sig genast man får symtom.

Ann-Katrin Brandtberg på akuten vid Vasa centralsjukhus berättar att man just nu får vänta mellan två och tre dagar på resultatet från sitt coronatest. Som värst har det tagit upp till fem dygn att få svar.

Och hon berättar också att provtagningen nu ökar och att det tas fler prov nu än för en vecka sen.

- På samma gång som fler testar positivt så ökar också testningen och vi kommer nog att se hur testningen ökar den kommande veckan, säger Brandtberg.

Brandtberg säger att man oftast får tid till testningen samma dag man ringer.

På sjukhuset planerar de för att ha lika mycket testningspersonal under julen som de har nu.

Högre tröskel

Brandtberg säger att de som utför testerna tycker att det verkar som om folk har lite högre tröskel att testa sig nu än vad man hade tidigare under hösten, när smittspridningen var hög i sjukvårdsdistriktet.

- Vi har hört ryktesvägen att man skulle ha haft symtom redan en längre tid innan man kommer och testar sig. De säger att de har haft symtom i tre eller fyra dagar.

Brandtberg påpekar att det kan betyda att den smittade har rört sig på ganska många ställen.

- Om man har väntat fyra dagar är det sex dagar som man ska reda ut var man har rört sig.

Diarré kan betyda corona

Så som Brandtberg har uppfattat det tror många att de inte har corona eftersom deras symtom är så lindriga.

- Många kan ha väldigt lindriga symtom, det kan vara precis vad som helst. Om du känner att du mår annorlunda än vad du mår vanligt, du är till exempel tröttare eller du har lite snuva eller ont i halsen, så man behöver inte fundera så mycket om det är corona eller inte utan man testar sig.

Enligt Brandtberg har personer med magont och diarré och inga luftvägsbesvär visat sig vara coronasmittade.

Friska personer testas inte

Ett sätt att försäkra sig om att man inte är smittad när man ska träffa sina släktingar på julen skulle kunna vara att ta ett coronatest några dagar innan.

Brandtberg säger att hon inte rekommenderar det här och det är inte ett tryggt sätt att träffa släktingar. Friska personer testas inte utan bara de som har symtom och eller har blivit utsatta för smitta.

- Dessutom är det ju så att om du går på måndag för att ta ett prov så då vet du bara hur det är på måndagen, just då när du har varit och tagit testet.

Det som är viktigt är enligt Brandtberg hur vi lever.

- Om det är absolut nödvändigt att träffa någon annan än kärnfamiljen under julen, så gäller det att man lever på ett sådant sätt att man kan göra det. Man deltar inte i stora evenemang, man kommer ihåg munskydd och avstånd.