Hoppa till huvudinnehåll

Så här ligger det till i härvan i HIFK Fotboll – trots besvikna tongångar känner klubbchefen ingen större oro för ligaspel: "Tröskeln är hög för att vi inte ska få licensen"

Tiquinho i HIFK under en träning 2020.
Erikson Carlos har kontrakt med HIFK för nästa säsong. Tiquinho i HIFK under en träning 2020. Bild: Yle/Mats Ahlnäs HIFK Fotboll,Erikson Carlos Batista dos Santos

HIFK:s ligaplats flyttas inte från aktiebolaget till föreningen – ännu. Klubbens vd Christoffer Perret är besviken efter Bollförbundets beslut, men hoppfull inför det kommande licensbeslutet. ”Tröskeln för att bli nekad en licens har varit rätt hög”, berättar Perret.

Bollförbundet kom på måndagen med ett besked som gav alla HIFK-anhängare ny skrämselhicka.

Förbundets styrelse ansåg att det inte fanns grunder för att flytta platsen i fotbollsligan från aktiebolaget HIFK Fotboll Ab till den registrerade föreningen HIFK Fotboll rf. Majoriteten av aktiebolaget ägs av den kinesiske affärsmannen Lucas Jin Chang, som inte varit överens med klubben om framtiden.

Helsingfors IFK:s vd Christoffer Perret påpekar att Bollförbundets korta pressmeddelande ändå inte säger hela sanningen. I stället kommer klubbchefen med lugnande besked.

Perret berättar att förbundet enbart tog ställning till om det finns grunder för att häva samarbetsavtalet mellan aktiebolaget och HIFK Soccer rf i förväg.

– De konstaterade att samarbetsavtalet är uppsagt och att det slutar den 25 mars, om inte något annat händer och att det är licenskommitténs sak att pröva om HIFK kan få licens eller inte, säger Perret till Yle Sporten.

Licenserna delas ut senast nästa vecka

Förbundets besked var en besvikelse för HIFK, medger vd:n.

– För det första så var vi ju besvikna över att Bollförbundet inte hittade grunder för att häva avtalet i förväg. Vi tycker nog att det finns signifikanta kontraktsbrott och en hävning skulle ha gjort läget klarare på alla sätt.

Nu får HIFK vänta på besked från licenskommittén. Senast den 22 december ska licenserna för nästa fotbollsligasäsong ha delats ut.

– Det vi har gjort är ju en helt regelrätt process. Bollförbundets tävlings- och licensregler möjliggör att föreningen, som är ägare till serieplatsen och spelarna, kan säga upp avtalet, så det i sig är inget hinder för en licens.

– Nu handlar det närmast om hur licenskommittén bedömer IFK:s trovärdighet att axla ansvaret för nästa år. Mitt intryck hittills är att de varit nöjda med våra svar på deras tilläggsfrågor, säger Perret.

Lucas Jin Chang och Christoffer Perret.
Lucas Jin Chang och Christoffer Perret (arkivbild). Lucas Jin Chang och Christoffer Perret. Bild: Yle/Pekka Viinikka HIFK Fotboll,lucas jin chang

Nya investerare klara

Vanligtvis brukar licensbeskeden komma kring självständighetsdagen. I år kommer de lite senare, men enligt Perret ska det inte vara på grund av hans klubb, utan på grund av coronan.

Det enda som licenskommittén eventuellt kan fundera på är klubbens framtid, spekulerar Perret.

– Licensbestämmelserna är till sin art sådana, att de utgår från att man får licens om det inte finns hinder. Tröskeln har varit och är rätt så hög för att neka licens. Det ska finnas lite mera bevis för att vi inte kan klara av det, för att vi ska nekas.

Perret betonar att klubben redan för ett bra tag sedan räddade finansieringen. Men nu väntar man på licensen för att kunna gå vidare.

– Vi har sökt och hittat nya investerare som är villiga att stiga in. Det slutgiltiga beslutet från dem kan ju inte komma innan vi har licensen, men vi har villkorliga förpliktelser och tillräckligt med sådana som är med.

”En eländig höst”

Hittills har klubben officiellt gått ut med fyra spelarkontrakt för nästa säsong: Sakari Mattila (2022), Macario Hing-Glover (2021), Moshtagh Yaghoubi (2021) och Erikson Carlos (2021).

Perret betonar att klubbens sportsliga ledning jobbat hårt med att hitta lämpliga spelare – som passar in till en budget som är mindre än fjolårets.

– Största hindret har nog varit att ta några beslut då allt hänger i en limbo. När det började luta mot att Bollförbundet inte häver avtalet på kort varsel så började vi skriva på kontrakt. Förhandlingar har pågått en längre tid och lagbygget är i full gång.

Hur arbetsdryg har den här tiden varit för dig och klubbledningen?

– Visst har det ju varit en eländig höst, man kan inte säga annat. Det kanske jobbigaste har varit ovissheten och följderna av det. Till exempel då bussbolaget frågar varför vi inte betalat räkningen så har jag egentligen inte kunnat svara något, fast jag vetat svaret. Jag har bara inte fått säga det.

– Vi har hela sommaren och hösten utgått från att de som är ytterst ansvariga och ägare i bolaget och styrelsen kommer att sköta sina förpliktelser. Vi har varit tvungna att vänta och uppmana dem att fixa det, och hota med att annars gå vidare på egen hand.

– Till slut blev det så vi gjorde, för att alls ha en chans att få finansiering och säkra licensen.

Läs också