Hoppa till huvudinnehåll

Svenska VM-rallyt ställs in – Finland kan få två tävlingar nästa år: "Vi har lovat att utreda saken"

En rallybil kommer fort i en kurva på snötäckt väg.
Emil Lindholm i farten i Rovaniemi förra vintern. En rallybil kommer fort i en kurva på snötäckt väg. Bild: Merita Mäkinen rally,motorsport,bilsport,Ingå,Västnyland,Emil Lindholm,Arctic Rally,Lappland

Sveriges VM-rally i februari är inställt. Finland har fått en förfrågan om att ordna rallyt i stället, men tävlingschefen för Finlands VM-rally, Kai Tarkiainen, är tveksam. ”Vi har lovat att utreda saken”, säger Tarkiainen till Yle Urheilu.

På tisdagen kom beskedet att det inte blir något VM-rally i Sverige i februari. Tävlingen skulle ha gått av stapeln den 11–14 februari, men arrangörerna fick inget tävlingstillstånd av de lokala myndigheterna på grund av coronapandemin och begränsningen av allmänna sammankomster.

– Vår dialog med Länsstyrelsen Värmland, Polisen och Region Värmlands smittskydd har varit extremt professionell och jag uppskattar verkligen deras försök att utifrån rådande regelverk och rådande smittläge ändå försöka hitta konstruktiva lösningar, sa rallyts vd Glenn Olsson enligt SVT.

Planen är att VM-säsongen inleds med Monte Carlos rally den 21–24 januari. Nu försöker Fia och WRC hitta en ersättande tävling till det svenska rallyt.

Finland har fått en förfrågan, bekräftar Kai Tarkiainen, tävlingschef för Finlands VM-rally, till Yle Urheilu.

– Jag vet inte om vi vill ta över det rallyt. Vi har fått en förfrågan och lovat att utreda saken, säger Tarkiainen.

VM-rally i Rovaniemi?

Enligt Tarkiainen skulle det bli bråttom för arrangörerna ifall Finland skulle ordna rallyt.

– Visst finns det ganska rejäla tidsmässiga begränsningar, så vi får se vad vi får gjort före jul. En sak är olika tillstånd från myndigheter, de har sina egna tidtabeller.

– Säkert måste man också fundera på coronaläget, påminner Tarkiainen.

Finlands VM-rally ordnas vanligtvis i Jyväskylä på sommaren. Ett alternativ kunde vara att utnyttja arrangemangen för Arctic Lapland Rally, som körs i Rovaniemi i januari och hör till FM-serien.

Tarkiainen vill inte spekulera i eventuella tävlingsorter.

– Vi har inte valt någon egentlig plats för det här. Vi tittar nu först i lugn och ro på vad vi har för alternativ.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus artikel Pystyisikö Suomi järjestämään Ruotsin peruuntuneen MM-rallin? Suomen MM-rallipomo: "Olemme luvanneet selvittää asiaa", av Tomi Tuominen och Emma Hyyppä.

Läs också