Hoppa till huvudinnehåll

THL: En mycket liten grupp står för hälften av penningspelen – majoriteten av dem har ett spelproblem

Rahapelien pelaamista "Pelaamossa", Helsingissä
Finländarna spelar penningspel helst i matbutiken eller köpcentret. Rahapelien pelaamista "Pelaamossa", Helsingissä Bild: Pekka Tynell / YLE penningspel

År 2019 stod 2,5 procent av spelarna för hälften av totalkonsumtionen av penningspel, visar en undersökning som Institutet för hälsa och välfärd THL publicerat i dag.

Majoriteten (62 procent) av dem led av spelproblem och 14 procent spelade på risknivå. Endast en fjärdedel av spelarna som konsumerade mest spelade utan problem.

– Resultaten som publicerades på våren visade att spelande på risknivå har minskat i Finland, vilket är en bra riktning. Det är oroväckande att en liten grupp spelare försvinner och till och med upplever mer spelproblem än tidigare, säger Anne Salonen, institutets specialforskare.

Spelande på risknivå innebär spelande som orsakar enstaka skadeverkningar och ofta föregår faktiska spelproblem.

År 2015 kom cirka hälften av intäkterna från penningspel från drygt 5 procent av spelarna. År 2007 var andelen 4,2 procent.

Det är viktigt att se hur dessa goda ändamål bekostas av en liten och sårbar befolkningsgrupp.― THL:s specialforskare Anne Salonen

En tredjedel har ett spelproblem

Det är spelare med spelproblem som står för en tredjedel (35 procent) av allt spelande i Finland, enligt undersökningen.

År 2019 var penningspelsproblem vanligast hos arbetslösa eller permitterade personer som tjänade mellan 501 och 1 000 euro netto i månaden.

Personer med penningspelsproblem har också ofta andra svårigheter i livet. Enligt undersökningen hade 7 procent av dem som använde alkohol på risknivå ett penningspelsproblem.

– Intäkterna från penningspel används för goda och nyttiga ändamål. Men det är viktigt att se hur dessa goda ändamål bekostas av en liten och sårbar befolkningsgrupp i det nuvarande systemet, påminner Salonen.

Riskanvändning av alkohol, psykisk belastning och problem med digitala spel och penningspel var särskilt vanligt bland 18–24-åringar.

Enligt Salonen måste även övervakningen av åldersgränsen för penningspelande förbättras – det är fortfarande många minderåriga som spelar penningspel.

Penningspelsautomater i Feel Vegas i köpcentret Sello.
Personer med penningspelsproblem har ofta andra svårigheter i livet. Penningspelsautomater i Feel Vegas i köpcentret Sello. Bild: Nella Nuora / Yle penningspel,Kasinospel,Veikkaus

Köpcentret och kiosken

Finländarna spelar penningspel helst i matbutiken eller köpcentret. Man spelar också hemifrån eller i kiosken.

Över hälften av spelarna spelar för att vinna pengar. Många gör det också på grund av spänning och välbehag. En liten del av spelarna gör det för att umgås med andra eller för att slappna av eller undkomma någon annan obehaglig känsla eller situation.

Institutet för hälsa och välfärd har gjort undersökningar om penningspelande vart fjärde år sedan 2007. I undersökningen 2019 deltog 3 994 finländare i åldern 15–74 år. Institutet utförde undersökningen på uppdrag av Social- och hälsovårdsministeriet.

Här hittar du den första delen av rapporten som publicerades på våren.

Är du spelberoende? Här får du hjälp:

Peluuri
Hjälplinjens telefon: 0800 100 101. Öppen på måndagar på svenska och alla vardagar på finska kl. 12-18.

Spelkliniken
Erbjuder hjälp för spelare och deras anhöriga i Helsingfors, Vanda och Grankulla.

Ungdomsstationer runt om i landet erbjuder hjälp. Ex. Klaara i Vasa.

Man kan också kontakta A-klinikstiftelsen och hälsocentraler runt om i landet.

Kraftcirkeln i Borgå.