Hoppa till huvudinnehåll

Danmark stänger ner helt över jul – statsministern: "Vi har en möjlighet nu att undvika en situation där vi mister kontrollen om epidemin"

Mette Frederiksen vid talarpodium under presskonferens.
Statsminister Mette Frederiksen har meddelat danskarna om skärpta restriktioner flera gånger under de senaste veckorna. Mette Frederiksen vid talarpodium under presskonferens. Bild: EPA-EFE/All Over Press Mette Frederiksen

Danska köpcentrum stänger i morgon på torsdag och detaljhandeln från och med julafton. Livsmedelsaffärer och apotek får hålla öppet.

Danmarks väg mot allt större nedstängning fortsätter. Statsminister Mette Frederiksen meddelade om fler restriktioner på en presskonferens på onsdagskvällen.

Hon sa att smittspridningen måste ner till julfirandet så att inte epidemin tar ännu mer fart.

– Vi har årstiden emot oss. Myndigheterna förväntar sig att januari och februari blir de svåraste under hela epidemin, säger Frederiksen.

Hela detaljhandeln stänger från den 25 december och är stängd till den 3 januari. Köpcentrum ska stänga redan i morgon. Alla skolor och fritidshem stängs från den 21 december. Frisörer och andra mindre verksamheter ska också stänga.

I praktiken är Danmark stängt under julen, konstaterar statsministern. Danskarna uppmanas också att inte resa under jul, och att fira jul med ännu färre än de tio som folksamlingsgränsen tillåter.

– Vi har en möjlighet nu, kanske den bästa vi har, för att undvika en situation där vi mister kontrollen om epidemin.

3 000 fall per dag, Danmark testar mest i Norden

Redan tidigare i veckan blev det klart att de lokala restriktionersom har stängt restauranger, teatrar och gym i en stor del av kommunerna i Danmark nu utvidgas till hela landet.

Nästan 500 danskar är intagna på sjukhus på grund av corona, varav 68 får intensivvård. Det har redan meddelats att planerad vård skjuts fram på grund av vårdens coronabelastning.

Danmark har de senaste dagarna meddelat om omkring 3 000 nya fall per dag, på en befolkningsmängd som är ungefär lika stor som Finlands.

Danmark är också det land som testar allra mest i Norden och Danmarks testkapacitet har höjts betydligt de senaste veckorna. Nu ska 200 000 danskar kunna testas om dagen.

Andelen positiva test bland de dagliga coronatesterna ligger nu på över 3 procent, vilket är i nivå med Finland. I Sverige är andelen positiva test klart högre, redan över 13 procent.

Läs också