Hoppa till huvudinnehåll

De första bilarna körde in i parkeringen under Salutorget i Åbo – arbetet med själva torget fortsätter

Nya torgparkeringen i åbo
Parkeringen har rum för 600 bilar. Nya torgparkeringen i åbo Bild: Arash Matin / Yle torgparkering,Salutorget (Åbo),Åbo

Åbos nya torgparkering invigdes på onsdagen. Parkeringen har öppet mellan klockan 10-22 med gratis parkering fram till julafton. Från och med nästa år kommer parkeringshuset att vara öppen dygnet runt, varje dag.

Den 16 december klockan 9.30 började invigningsceremonin för den nya parkeringen under Salutorget i Åbo och nu står den redo för användning. Det här betyder ändå inte att arbetet på torget är fullständigt klart. Ännu finns det mycket att göra.

Nya torgparkeringen i åbo
Nya torgparkeringen i åbo Bild: Arash Matin / Yle torgparkering,Salutorget (Åbo),Åbo

- Det känns som att vi tagit ett steg framåt för att utveckla Åbo centrum. Nu väntar jag på att vi ska börja arbetet på torget, och nästa år kan vi kanske njuta av hur vår nya marknadsplats ser ut, säger stadsdirektör Minna Arve.

Själva ceremonin var mycket återhållsam med tanke på coronasituationen. En del av de pengar som varit reserverade för invigningen har istället använts för att ge reflexvästar till förstaklassare så att de ska synas i vintermörkret.

Åbo stadsdirektör Minna Arve står med ett paraply i handen under invigningen av torgparkeringen.
Regnet dämpade inte stadsdirektör Arves optimism. Åbo stadsdirektör Minna Arve står med ett paraply i handen under invigningen av torgparkeringen. Bild: Kalle Mäkelä / Yle Åbo,Minna Arve

Hittills svårt för företagare i centrum

Åboborna har varit tvungna att vara utan sin centrala mötesplats en god stund nu och i samband med coronapandemin har det varit ett svårt år för företagare i närheten.

Så vad gör Åbo stad för att trygga företagarnas verksamhet runt torget?

- På kort sikt skulle jag säga att utvecklingsprojekt som det här och den bästa möjliga hanteringen av pandemin kommer att föra med sig optimism för framtiden, säger Arve.

Det finns fortfarande mycket arbete kvar att göra vid Salutorget och arbetet fortsätter 2021.