Vitkålen är en av våra mest underskattade råvaror. Den går att få tag på året runt, har lång hållbarhet i kylen och är väldigt mångsidig.
Just den här stuvningen kryddas med nejlika för att vi skall få in lite juliga toner.
Vitkålsstuvning
Degkant (frivilligt)
Ingredienser:
- 0,75 dl vatten
- 2 äggulor
- 50 g smält smör
- 2,5 dl vetemjöl (för glutenfri version byt ut mot majsmjöl)
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser.
- Fördela degen runt ugnsformens kanter, inte botten.
Fyllning
Ingredienser:
- 800 g vitkål
- 3 dl vatten
- 2 msk kalvfond
- 2 kryddnejlikor
Gör så här:
- Strimla vitkålen grovt.
- Blanda vatten och fond i en kastrull. Lägg i nejlikor och kålen.
- Låt kålen koka tills den är mjuk men ändå har tuggmotstånd kvar. När kålen är mjuk skall buljongen vara inkokt så värmen bör vara ganska stark.
Sås
Ingredienser:
- 6 dl mjölk
- 1 dl vetemjöl
Gör så här:
- Koka upp mjölk eller grädde, avred med mjöl.
- Krydda med salt och lite vitpeppar.
Garnering
Ingredienser:
- 75 g riven ost
- 3 skivor formbröd eller brödsmulor
- 50 g smält smör
Uppläggning:
- Lägg den kokta kålen I formen.
- Slå över såsen och se till att den fördelas jämnt.
- Blanda ost och rivet bröd/brödsmulor och strö blandningen över såsen.
- Fördela det smälta smöret överst.
- Grädda i 225° i ca 15 minuter tills du får en gyllene, frasig skorpa på ytan.
Tips! Man kan också sätta brödtärningar i stället för brödsmulor.
Den här rätten är en del av ett äkta 1700-tals julbord som kocken Kenny Sundqvist dukade upp på Strömsö. Kennys kompletta julbord med alla finesser och rätter hittar du här.
Mer från programmet
- Gör en tålig, välkomnande och väldoftande granrismatta till trappan
- Lee och Camilla återanvänder kakformar och gör fågelburar med luffarslöjd – här får du tips på dekorationer som lätt kan varieras enligt årstid
- Söta rödbetsplättar med farinsocker, muskot och konjak – en oväntad smakkombination som ger rödbetan ett lyft