Hoppa till huvudinnehåll

Enkel vitkålsstuvning med krispigt osttäcke – billig vardagsmat med sting

Friserad vitkål i en form på ett bord
Friserad vitkål i en form på ett bord Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE vitkål,matrecept,Strömsö

Vitkålen är en av våra mest underskattade råvaror. Den går att få tag på året runt, har lång hållbarhet i kylen och är väldigt mångsidig.

Just den här stuvningen kryddas med nejlika för att vi skall få in lite juliga toner.

Vitkålsstuvning

Degkant (frivilligt)

Ingredienser:

  • 0,75 dl vatten
  • 2 äggulor
  • 50 g smält smör
  • 2,5 dl vetemjöl (för glutenfri version byt ut mot majsmjöl)

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser.
  2. Fördela degen runt ugnsformens kanter, inte botten.

Fyllning

Ingredienser:

  • 800 g vitkål
  • 3 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 2 kryddnejlikor

Gör så här:

  1. Strimla vitkålen grovt.
  2. Blanda vatten och fond i en kastrull. Lägg i nejlikor och kålen.
  3. Låt kålen koka tills den är mjuk men ändå har tuggmotstånd kvar. När kålen är mjuk skall buljongen vara inkokt så värmen bör vara ganska stark.

Sås

Ingredienser:

  • 6 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Koka upp mjölk eller grädde, avred med mjöl.
  2. Krydda med salt och lite vitpeppar.

Garnering

Ingredienser:

  • 75 g riven ost
  • 3 skivor formbröd eller brödsmulor
  • 50 g smält smör

Uppläggning:

  1. Lägg den kokta kålen I formen.
  2. Slå över såsen och se till att den fördelas jämnt.
  3. Blanda ost och rivet bröd/brödsmulor och strö blandningen över såsen.
  4. Tips! Man kan också sätta brödtärningar i stället för brödsmulor.

  5. Fördela det smälta smöret överst.
  6. Grädda i 225° i ca 15 minuter tills du får en gyllene, frasig skorpa på ytan.


Den här rätten är en del av ett äkta 1700-tals julbord som kocken Kenny Sundqvist dukade upp på Strömsö. Kennys kompletta julbord med alla finesser och rätter hittar du här.