Hoppa till huvudinnehåll

Gillar du bullar? Då kanske kardemummapotatis är någonting för dig

Gräddad kardemummapotatis i en form på ett bord
Gräddad kardemummapotatis i en form på ett bord Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE Kardemumma,potatis,matrecept,Strömsö

Vi vet att det låter konstigt men "bullapotatis" är faktiskt ett gott och enkelt sätt att piffa upp potatis. Med den här rätten bjuder du antagligen julbordets gäster på den största överraskningen.

Kardemummapotatis

Ingredienser,6 pers:

  • ca 10 stora potatisar
  • 50 g smör
  • 3 dl grädde
  • lite peppar
  • 1 msk kardemumma eller enligt egen smak
  • 1 nypa mald muskotblomma eller muskotnöt
  • 1-2 kryddmått salt
  • 1 msk majsstärkelse
Ogräddade kardemummapotatis i en form
Ogräddade kardemummapotatis i en form Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE potatis,matrecept,Strömsö

Gör så här:

  1. Koka potatisen.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädden och kryddorna. Låt koka en stund.
  3. Avred såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  4. Sätt potatisarna i en ugnsfast form och häll över såsen.
  5. Grädda i ugnen på 150 C tills ytan får en fin gyllenbrun färg.

Den här rätten är en del av ett 1700-tals julbord som kocken Kenny Sundqvist dukade upp på Strömsö. Kennys kompletta julbord med alla finesser och rätter hittar du här.

Muskotnötter och malen kardemumma på ett fat
Muskotnötter och malen kardemumma på ett fat Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE Kardemumma,matrecept,Strömsö,Muskotsläktet