Hoppa till huvudinnehåll

Norges landslagsläkare sa upp sig då Therese Johaug åkte dit för dopning – berättar nu om hösten 2016: "Insåg direkt att jag begått ett misstag"

Therese Johaug, förbundets kommunikationschef Espen Graf och landslagsläkaren Fredrik Bendiksen under en presskonferens i Oslo den 13 oktober 2016.
Therese Johaug, förbundets kommunikationschef Espen Graf och landslagsläkaren Fredrik Bendiksen under en presskonferens i Oslo den 13 oktober 2016. Therese Johaug, förbundets kommunikationschef Espen Graf och landslagsläkaren Fredrik Bendiksen under en presskonferens i Oslo den 13 oktober 2016. Bild: imago/Digitalsport/ All Over Press Therese Johaug,Espen Graff,Fredrik Bendiksen

För drygt fyra år sedan åkte den norska skidstjärnan Therese Johaug på en nästan två år lång dopningsavstängning. Landslagsläkaren Fredrik Bendiksen tog på sig skulden för att ha gett Johaug lov att använda läppkrämen Trofodermin. Efter att Johaug testats positivt sa Bendiksen upp sig och nu berättar han för den norska facktidningen Tidsskriftet om den dramatiska perioden.

Den norska skidstjärnan Therese Johaug testade hösten 2016 positivt för det dopningsklassade preparatet clostebol. Det fanns i en läppkräm som hon köpt i Italien under ett träningsläger.

Fredrik Bendiksen var då läkare i det norska skidlandslaget och hade gett Johaug grönt ljus att använda läppkrämen Trofodermin.

I en intervju med den norska läkarfacktidningen Tidsskriftet berättar nu Bendiksen om händelserna.

– Jag insåg direkt att jag hade begått ett misstag, säger Bendiksen.

Fredrik Bendiksen har fungerat som idrottsläkare för många lag och i många grenar.
Fredrik Bendiksen har fungerat som idrottsläkare för många lag och i många grenar. Fredrik Bendiksen har fungerat som idrottsläkare för många lag och i många grenar. Fredrik Bendiksen

Johaug åkte på en dopningsavstängning som innebar att hon missade två säsonger (2016–17, 2017–18). Bendiksen, som tog på sig skulden, sa i sin tur upp sig på direkten.

– Det var helt förfärligt och surrealistiskt. En känsla av att det här inte drabbar mig, men det gjorde det ju.

"Den enda kopplingen jag kan se"

Efter uppståndelsen har Bendiksen funderat på hur han kunde göra ett sådant misstag.

– Om arbetsbelastningen konstant är för stor och kraven överstiger det man klarar av att leverera, så vill jag påstå att risken för misstag ökar. Det är den enda kopplingen jag kan se, fyra år senare.

– Jag hade tagit mig igenom en helt extrem jobbperiod med väldigt höga krav, och dessutom hade vi sjukdom i familjen som krävde stor uppmärksamhet. Det blev helt enkelt för mycket. De kontrollrutiner som normalt sett ger varningssignaler fungerade inte.

Therese Johaug efter målgång.
Therese Johaug vann världscupen säsongen 2020. Therese Johaug efter målgång. Bild: Lehtikuva Therese Johaug

Efter att det hela nådde offentligheten deltog Bendiksen i en presskonferens i Oslo och åkte därefter hem till Hamar – en och en halv timmes bilresa norr om den norska huvudstaden.

Till en början gick han endast ut om kvällarna efter att mörkret lagt sig.

– Många har varit i kontakt med mig, både i det akuta läget och senare. Och så har vissa, som man hade förväntat sig att höra av sig, inte gjort det, säger Bendiksen till den norska tidningen.

– Jag har inte hört ett ont ord från någon på skidförbundet. Ledningen har varit i kontakt med jämna mellanrum för att höra hur det går. Det har betytt massor.