Hoppa till huvudinnehåll

Rättelse 16.12.2020: THL, Pfizer och HUS Apotek bestrider att de första coronavaccinen anlänt till Finland

HUS diagnostikchef Lasse Lehtonen fotograferad utomhus. Han är klädd i kavaj och skjorta och tittar in i kameran och ler.
HUS diagnostikchef Lasse Lehtonen backar från sitt tidigare uttalande om att de första vaccindoserna från Pfizer redan skulle ha anlänt till Finland. HUS diagnostikchef Lasse Lehtonen fotograferad utomhus. Han är klädd i kavaj och skjorta och tittar in i kameran och ler. Bild: Antti Haanpää / Yle Lasse Lehtonen,diagnostik,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Coronatestning

Institutet för hälsa och välfärd (THL), Pfizer och HUS Aptotek dementerar nyheten om att de första coronavaccinen anlänt till Finland.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts diagnostikchef Lasse Lehtonen sa tidigare under onsdagen (16.12.2020) till Yle att en betydande mängd coronavaccin från läkemedelsbolaget Pfizer-Biontech anlänt till Finland. Enligt honom väntade vaccinen på försäljningstillstånd på HUS Apotek.

- Det skulle till och med vara olagligt. Det måste vara frågan om ett missförstånd, säger THL:s Toni Relander och tillägger att han också kollat upp det med Pfizer och HUS Apotek.

Vaccinbeställningarna går via Toni Relander.

I vaccintillverkaren Pfizers mejl berättar de att covid-19-vaccinen finns på en fabrik i staden Puurs i Belgien. Där väntar de på försäljningstillstånd.

Relander säger att vaccindoserna anländer till Finland först när Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA beviljat försäljningstillstånd.

Myndigheten ska behandla tillståndet måndagen den 21 december 2020.

Om vaccinet hade transporterats till Finland innan försäljningstillståndet hade beviljats, skulle man behöva ett specialtillstånd för det specifika partiet.

Också HUS Apoteks chef Kerstin Carlsson bekräftar att Lasse Lehtonens påstående tyvärr är någon typ av missförstånd.

- Vi har inte några coronavaccin, inte ens ett provparti, säger Karlsson.

Yle Uutiset nådde Lasse Lehtonen på onsdagskvällen. Också han medger att det är frågan om ett missförstånd.

- På morgonen tolkade jag en mötesdiskussion på ett felaktigt sätt. Jag trodde att vi pratade om vaccin som redan kommit, trots att det rörde sig om vaccin som kommer senare, säger Lehtonen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel: Oikaisu 16.12. uutiseen: THL, Pfizer ja HUS Apteekki kiistävät ensimmäisten rokotteiden maahan saapumisen.

Läs också