Hoppa till huvudinnehåll

Söta rödbetsplättar med farinsocker, muskot och konjak – en oväntad smakkombination som ger rödbetan ett lyft

Stekta rödbetspannkakor på ett fat
Stekta rödbetspannkakor på ett fat Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE rödbeta,plättar,matrecept,Strömsö

Rödbetsplättar

Ingredienser, 7 små plättar:

  • 175 g kokta och skalade rödbetor
  • 2 msk cognac
  • 3 msk grädde
  • 4 äggulor
  • 2 msk mjöl
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 tsk riven muskot
  • smör
Kokta rödbetor, farinsocker och riven muskot på olika fat på ett bord
Kokta rödbetor, farinsocker och riven muskot på olika fat på ett bord Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE rödbeta,matrecept,Strömsö

Gör så här:

  1. Koka rödbetorna mjuka, men inte för mycket.
  2. Spola dem under kallt vatten och skala dem med fingrarna.
  3. Riv dem fint på rivjärn.
  4. Blanda alla ingredienserna.
  5. Rödbetsplättsmet i en glasskål på ett bord
    Rödbetsplättsmet i en glasskål på ett bord Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE rödbeta,plättar,Strömsö,matrecept
  6. Värm pannan och lägg I en klick smör.
  7. Droppa smeten i det smälta smöret och skaka pannan så smeten flyter ut om det behövs.
  8. Rödbetsplättsmet steks i en stekpanna
    Rödbetsplättsmet steks i en stekpanna Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE stekning,Pannkaka,matrecept,Strömsö
  9. Sänk värmen, plättarna bränns lätt vid.
  10. Vänd plätten när den är torr på ovansidan.
  11. Torka ur pannan mellan varven om det behövs.
Stekta rödbetspannkakor på ett fat
Stekta rödbetspannkakor på ett fat Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE plättar,Strömsö,matrecept

Tips: Gör gärna maränger av äggvitorna man inte använder i den här rätten, maränger står sej länge.

Julbord med olika maträtter i ett kök
Julbord med olika maträtter i ett kök Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE Julmat,matrecept,Strömsö,Julbord

Den här rätten är en del av ett äkta 1700-tals julbord som kocken Kenny Sundqvist dukade upp på Strömsö. Kennys kompletta julbord med alla finesser och rätter hittar du här.