Rödbetsplättar
Ingredienser, 7 små plättar:
- 175 g kokta och skalade rödbetor
- 2 msk cognac
- 3 msk grädde
- 4 äggulor
- 2 msk mjöl
- 2 tsk farinsocker
- 1 tsk riven muskot
- smör
Gör så här:
- Koka rödbetorna mjuka, men inte för mycket.
- Spola dem under kallt vatten och skala dem med fingrarna.
- Riv dem fint på rivjärn.
- Blanda alla ingredienserna.
- Värm pannan och lägg I en klick smör.
- Droppa smeten i det smälta smöret och skaka pannan så smeten flyter ut om det behövs.
- Sänk värmen, plättarna bränns lätt vid.
- Vänd plätten när den är torr på ovansidan.
- Torka ur pannan mellan varven om det behövs.
Tips: Gör gärna maränger av äggvitorna man inte använder i den här rätten, maränger står sej länge.
Den här rätten är en del av ett äkta 1700-tals julbord som kocken Kenny Sundqvist dukade upp på Strömsö. Kennys kompletta julbord med alla finesser och rätter hittar du här.