Hoppa till huvudinnehåll

Statistikcentralen: Inkomstskillnaderna minskade en aning i fjol

Människor som står i en brödkö. Flera har paraply efetrsom det regnar. Personerna står med ryggen mot kameran.
Brödkö vid Andreaskyrkan i Helsingfors Människor som står i en brödkö. Flera har paraply efetrsom det regnar. Personerna står med ryggen mot kameran. Bild: Jorge Gonzalez YLE Brödkö,livsmedelshjälp,bistånd,socialt arbete,Helsingfors Kyrkliga Samfällighet,kyrka

Den tiondel av Finlands befolkning som tjänar mest fick se sina inkomster minska en aning i fjol. Den fattigaste tiondelen hade något högre inkomster än tidigare. Det visar uppgifter från Statistikcentralen.

Realintäkterna för den rikaste gruppen i samhället minskade med 0,3 procent år 2019. Den allra fattigaste gruppens inkomster ökade med 0,6 procent.

Det betyder att inkomstskillnaderna minskade något i jämförelse med året innan. Realintäkterna ökade i alla inkomstklasser, förutom i den grupp som tjänar mest.

Statistikcentralen har rangordnat Finlands befolkning i tiondelar (deciler) enligt inkomst. I varje decil finns cirka en halv miljon människor.

Medelinkomsttagarnas (inkomstdecilerna 5-9) intäkter ökade med 1,5 procent i fjol, och i de fyra decilerna med de lägsta inkomsterna med 1,1 procent.