Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Marin: Beredskapslagen inte aktuell nu – HUS måste som arbetsgivare själv se till att det finns personal

sanna marin
Sanna Marin mötte pressen utanför Ständerhuset på onsdag eftermiddag. sanna marin Bild: Lehtikuva Sanna Marin

Regeringen samlades på onsdagseftermiddagen i Ständerhuset för att dryfta coronaläget och vaccineringsberedskapen. Statsminister Sanna Marin (SDP) sa under kort en presskonferens vid 19-tiden att beredskapslagen inte är aktuell just nu.

Statsminister Sanna Marin sa att regeringen diskuterat beredskapslagarna och kommit fram till att kraven för att lagarna ska kunna tas i bruk inte uppfylls just nu.

‒ Vi förde en grundlig diskussion om epidemiläget och sjukvårdens kapacitet. Vi hörde även Social- och hälsovårdsministeriet, THL och också HUS, sa Marin.

Slutsatsen av den diskussionen och juridiska uppskattningar från bland annat justitiekanslern var att beredskapslagarna inte ska tas i bruk.

Regeringen möts under julhelgen

Marin varnade samtidigt för att situationen kan förändras snabbt, speciellt när det gäller trycket på vården.

Regeringen kommer att följa med epidemiläget också under julhelgen.

Marin talade kort med pressen utanför Ständerhuset vid sjutiden. Regeringens sammanträde pågick då fortfarande.

Sjukvården bör sköta förhandlingarna med personalen

Tidigare på eftermiddagen kommenterade Marin HUS krav på att beredskapslagen bör tas i bruk nu, med att lagen inte är ett verktyg för att lösa sjukvårdsdistriktens personalproblem.

– Det är arbetsgivarna inom hälsovården – sjukvårdsdistrikt och kommuner – som genom diskussioner med personalen ska se till att det finns tillräcklig kapacitet också under jul- och nyårshelgen. Beredskapslagen är inte ett sådant verktyg, sa Marin.

Vaccinationsplanerna står fast

Angående de kommande vaccineringarna sa Marin att planerna står fast – först vaccineras vårdpersonal, riskgrupper och äldre. Efter det är det den övriga befolkningens tur.

Marin ville inte ta ställning till tidtabellen för när vaccineringarna kan börja – det är hälsovårdsmyndigheternas sak att avgöra. Det är de som har hand om det praktiska, sa hon.

Läs också