Hoppa till huvudinnehåll

Vinstuvad lax med kapris, nejlika, smör och rödlök – du hör väl hur gott det kan bli?

En ugnsform med lax i sås, med strimlad rödlök ovanpå.
En ugnsform med lax i sås, med strimlad rödlök ovanpå. Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle lax,Fisk,middag,julmat,matrecept,Strömsö

Det finns vissa rätter som man inte behöver orda så mycket om. Man känner smakerna i munnen redan när man hör vilka ingredienser som ingår. Använd gärna inhemsk odlad forell som är ett hållbart alternativ.

Vinstuvad lax

Ingredienser, 6 pers:

  • 1 kg laxfile
  • 3 ½ dl vittvin
  • 150 g smör
  • 1 msk kapris
  • 6 nejlikor
  • 1 stor rödlök
  • 1 tsk salt
  • ca 2 krm mald peppar
Kapris, kryddnejliga och kardemumma i olika skålar på ett bord
Kapris, kryddnejliga och kardemumma i olika skålar på ett bord Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE Kapris,Kryddnejlika,Kardemumma,Strömsö

Gör så här:

  1. Skär bort skinnet av filen, skär sedan laxen i portionsbitar.
  2. Salta och peppra laxen.
  3. Strimla rödlöken.
  4. Koka upp vinet med nejlikorna, kaprisen, salt, peppar och smöret i några minuter.
  5. Tillsätt rödlöken och låt koka upp.
  6. Tips! Löken behöver inte koka länge eftersom den då tappar sin röda, fina färg.

  7. Sätt laxen i en ugnsform och häll vinblandningen över laxen. Sätt formen i ugnen i ca 15-20 min, 150° .

Den här rätten är en del av ett äkta 1700-tals julbord som kocken Kenny Sundqvist dukade upp på Strömsö. Kennys kompletta julbord med alla finesser och rätter hittar du här.

Stuvad lax i en form på ett bord
Stuvad lax i en form på ett bord Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE lax,stuvning,Strömsö,matrecept