Det finns vissa rätter som man inte behöver orda så mycket om. Man känner smakerna i munnen redan när man hör vilka ingredienser som ingår. Använd gärna inhemsk odlad forell som är ett hållbart alternativ.
Vinstuvad lax
Ingredienser, 6 pers:
- 1 kg laxfile
- 3 ½ dl vittvin
- 150 g smör
- 1 msk kapris
- 6 nejlikor
- 1 stor rödlök
- 1 tsk salt
- ca 2 krm mald peppar
Gör så här:
- Skär bort skinnet av filen, skär sedan laxen i portionsbitar.
- Salta och peppra laxen.
- Strimla rödlöken.
- Koka upp vinet med nejlikorna, kaprisen, salt, peppar och smöret i några minuter.
- Tillsätt rödlöken och låt koka upp.
- Sätt laxen i en ugnsform och häll vinblandningen över laxen. Sätt formen i ugnen i ca 15-20 min, 150° .
Tips! Löken behöver inte koka länge eftersom den då tappar sin röda, fina färg.
Den här rätten är en del av ett äkta 1700-tals julbord som kocken Kenny Sundqvist dukade upp på Strömsö. Kennys kompletta julbord med alla finesser och rätter hittar du här.